Снимка: БГНЕС
fallback

Има предизвикателства пред работата на съдебната система и на медиите, според доклада Европейската комисия.

Брюксел представи днес първия доклад за общото състояние на върховенството на закона в ЕС, придружен от 27 отделни доклада за всяка от страните в Общността.

Един от дадените примери е липсата на прозрачност за собствеността на медиите, за което комисията изразява загриженост. Отчита се нужда от повече средства за работата на институциите, заети с медийната среда. Уточнява се, че сходни наблюдения комисията има за Гърция, Люксембург, Румъния и Словения.

Мнозина български журналисти твърдят, че е честа политическата намеса в работата на медиите, се посочва в доклада, цитиран от БТА. По повод сигурността на журналистите са дадени насоки към докладите за няколко държави, сред които и България, на фона на обобщението, че в някои страни медийните служители са изправени пред сериозни заплахи, физически и онлайн, заради своята работа.

Добавя се, че журналисти биват преследвани по съдебен път, заплашвани, осмивани. Сред примерите попадат случаи от Хърватия, Унгария, Словения и Испания.

ЕК отчита, че у нас, както и в Хърватия, Чехия, Естония, Гърция, Италия, Литва, Румъния и Словакия, са приети стратегии за противодействие на корупцията. Комисията настоява, че е необходимо ефективно прилагане на тези документи и следене на напредъка. В доклада пише, че пред нашата страна остават сериозни предизвикателства пред изграждането на образ на антикорупционните служби като независими, обективни и безпристрастни.

Комисията изразява очакване за последователни окончателни присъди за корупция на високо равнище.
ЕК дава примери с България, Ирландия, Гърция, Малта, Чехия, Полша и Португалия, като страни с мерки за предотвратяване на корупцията.

Комисията отбелязва нуждата от прилагането на мерките, включително с наказания при нарушения, свързани с подаване на неверни имуществени данни, лобизъм и конфликт на интереси.

В доклада се посочва, че у нас не са приключили законодателните процедури, свързани с ефективната отчетност на главния прокурор. Допълва се, че остават нерешени въпросите, породили тревога при съставянето на Висшия съдебен съвет и неговия Инспекторат.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

103

Анонимен

преди 3 години

До Чел ДокладаИ аз го четох. Пише ли, че хората протестират срещу корупцията? Че се правят закони и служби, но ефект няма? Всъщност е далеч от неутрален и директно си казва негативната оценка. Просто е на дипломатичен език.

102

Анонимен

преди 3 години

Не им вярвам на тия ЕК-защитава и изпълнява това което и поръчат когато ходих в представителство на европйската комисията на Unter den Linden 78, 10117 Berlin пратиха ме за зелена трева.Питането ми беше как да се защитавам срещу полицейската дискримиация,и дележите на хора във немското здравеопазване и какво може да се направи в тази посока.Едно ми е ясно където се използва измами,лъжисвидетелство.....с цел постигане на определени цели значи е от сатана

101

мхм

преди 3 години

Четейки доклада, все едно описват Беларус. Много е зле положението хора, прочетете го. Това е само върха на айсберга!

fallback