Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg
fallback

Заради масовото напускане на хората от София, където е най-голямото огнище на разпространението на коронавурус, от 00.00 ч. затварят входовете и изходите на столицата.

Oще по темата
„Още от вчера се наблюдава едно много тревожно нещо – напускане масово на София, където е основното огнище с най-много заразени с коронавирус. Всичките тези хора, които напускат столицата, са разпръснати из цялата страна. Последиците ще станат ясни до седмица. Този процес продължава както вчера, така и днес. Обезпокоени сме от случващото се. И, ако до момента на пускане на прессъобщенията не бяха много случаите, то вече те пак са 40. Тези 2 дни с толкова много нови заболели не са инцидент, а тенденция“, каза началникът на Националния щаб ген. Венцислав Мутафчийски.

"Ще издам заповед, считано от 00:00 часа до второ нареждане, да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз", заяви министърът на здравеопазването Кирил Ананиев.

Заповедта ще е до второ нареждане и е да се преустанови влизането и излизането от София на всички превозни средства с изключение на товарния превоз, автомобили със специален режим на движение, автомобили, които превозват болни, както и автомобили с медицински лица.

Ананиев допълни, че забраната не важи и за аварийните автомобили на електродружествата, на тези които се занимават с интернет разпространение и за автомобили, които превозват работници.

"В рамките на града засега няма ограничения" каза вътрешният министър Младен Маринов.

Той призна, че полицаите днес са били подложени на невероятни обиди.

"Над 5 хиляди са върнати от полицаите. Игра на котка и мишка. "Отивам да си сложа зелето" или не знам още какви глупости са чули полицаите", каза той.

"София  е специфичен мегаполис и голяма част от хората пътуват по 30-40 км. и идеята ни беше да не ги затрудняваме. Аз съм изключително разочарован от отношението на гражданите към полицията, защото когато се грижим да тяхното здраве и сигурност, те се гаврят с нас",  отсече той.

Маринов каза, че са пренасочени още полицейски сили в ромските квартали „Факултета“ и „Филиповци“, защото има напрежение там.

"Имам информация за струпване на хора, за готвени протести, следим тази информация и имаме готовност", обясни министърът.

"Ако и тези мерки не сработят, ще бъдат наложени и по-строги", категоричен е той.

Маринов увери, че са взети мерки за обиколните пътища за излизане от столицата, които много хора използваха в четвъртък, за да избегнат КПП-тата.

"Има законова възможност армията да се включи, но изчакваме, защото полицаите работят в рискова среда - вече има 30 положителни проби, и ако много полицаи бъдат поставени под карантина, да имаме този резерв от армията", каза още Маринов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

700

Анонимен

преди 4 години

Тази работа с напускащите София през празничните дни или беше недомислрна, или е провокация. Помолиха хората, а не заповядаха, да не се напуска столицата, а вече втори ден министърът на МВР, мин.Ананиев,премиерът се заканват с тежки мерки - затвор до 3г. и големи глоби за отпътувалите в провинцията. Вчера полицаите се държаха грубо с пътуващите от Сф и ги връщаха обратно. А ситуацията може да стане доста напрегната.

699

Анонимен

преди 4 години

Докарайте 1000 индийски полицая да посрещнат пocepковците, които когато се върнат от родните си села :)

698

Анонимен

преди 4 години

До АнонименСамо не разбрахме защо хиляди хора пуснаха от София ??щото са дриcльoвци и фенове на бсп/атака

fallback