Снимка: Pixabay
fallback

Световната банка ще запази без промяна прогнозата си за растежа на България през тази година, както и за следващите, съобщи Investor BG.

Очаква се тази година темпът на растеж на брутния вътрешен продукт да се забави до 3% и да се стабилизира та 3,1% през 2021 и 2022 г., се посочва в доклад на Банката.

Растежът на България е сред най- бързите от всички държави в Източна Европа, Балканите и Централната Азия, които Световната банка наблюдава.

За момента от страните на Балканите единствено Косово се очертава да е с малко по- висок растеж. Икономиката на страната ни се съизмерва с растежа на икономиките на Полша, Унгария, Албания, Молдова, Северна Македония, Румъния.

Очаква се най- бърз растеж да постигнат икономиките от Централна Азия, както и Армения и Грузия, които също са част от страните на Източна Европа.

През 2019 г. средният растеж в региона на източна Европа и Централна Азия се забавя до 2% заради бързото забавянето на турската икономика и Русия.

Очертава се продължително отслабване на ръста на износа на страните от региона на фона на по-бавните инвестиции в производството и отслабеното търсене.
 

Цялата статия можете да прочете ТУК

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

136

бивш финансист

преди 4 години

Гответе се за тотален срив на имотния пазар, на който се крепеше икономиката, след което ще последва и нейния колапс. Инвестиралите в имоти ще загубят в следващите 1- 2 години над 40% от вложените си пари, което ще е трагедия за много българи. Ако нямате спешна нужда, не купувайте имот, изчакайте след няколко години ще купите на половин цена, после ще ми благодарите. Пазара се пренасити, сделките са паднали до момента с 33%. В София празните необитаеми жилища са 35%, а 30% за останалите градове.

135

Мишо

преди 4 години

Хората, които ги правят тези анализи имат ли представа, че живеят на Земята, а не на Марс, или просто идеята е да лапнем някви кинти, за някаква свършена работа. Аман от бюрократи, ако спрем да ги храним току виж доходите ни се вдигнали!

134

Анонимен

преди 4 години

edin senior java developer na mesec vnasq danyk kolkoto polovin godishnata zaplata na tuka komentirashtite

fallback