Снимка: Reuters
fallback

Само 1 човек е загинал по пътищата на столицата на Норвегия, Осло, през изминалата 2019 година. За първи път в статистиките за цялата страна не присъстват деца под 16-годишна възраст. Но въпреки добрите новини, извън Осло повече хора са убити на пътя, 110 души, в стравнение с 2018 г., когаго загиват 108 души.

Според местните медии, 2017 г. е втората най-безопасна година, когато трима души са убити при пътни инциденти в Осло. През последните 50 години, столицата на Норвегия отчита драстичен спад на катастрофите по пътищата си. През 1975 г. загиналите са 41 души.

Също така, през 2017 година, Норвегия отбелязва и най-ниския брой хора, загинали на пътя в Европа - 20 смъртни случая на 1 милион души.

За сравнение - в Лондон, само до началото на декември 2019 г., в пътни инциденти са си отишли 126 души. През 2018 година техният брой е бил 22. Въпреки това Великобритания се счита за една от най-безопасните страни за шофиране в Европа, тъй като има по-малко от 30 смъртни случая на 1 милион жители.

Според Independent, най-опасните държави в ЕС остават България и Румъния, които имат средно повече от 90 смъртни случая на 1 милион души.

Успехът на Норвегия е в следствие на план Vision Zero, който сраната въвежда през 2002 година. Той се грижи за транспортната система в страната и нейната сигурност, за да няма загинали или тежко ранени при пътни инциденти. За да посигне това, Норвегия намалява ограничението за скоростта по пътищата си и насърчава закупуването на големи и здрави коли, с висока оценка при краш тестовете.

В столицата Осло също бе въведено ограничение на движението на автомобили в центъра, а велоалеите бяха преработени така, че да са възможно най-безопасни за велосипедистите.

Очаква се Vision Zero да бъде приета от всички държави членки на ЕС.

 

 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

116

Анонимен

преди 4 години

До Munchen_DE2017 година префектура Ямагата 2 метра и 51 сантиметра

115

cky2kbg

преди 4 години

До Munchen_DEТова на снимката е Япония от преди 7-8 години.

114

НОМЕР2

преди 4 години

Далече, далече сме от скандинавските страни...Да има как някоя сутрин да им обявим война и на обед да капитулираме...

fallback