Архив: Булфото

Специализираният наказателен съд задържа за постоянно в ареста петима обвинени за пране на пари, придобити от компютърни измами, шестият от групата е с мярка парична гаранция заради влошено здраве, съобщиха от спецпрокуратурата.

Още по темата

Участниците в групата, сред които ливанец и иракчанин с българско гражданство, бяха задържани на 4 декември в София, Своге и с. Новачене.

Българските участници в групата са осигурявали т.нар финансови мулета, които са получавали в "свои" банкови сметки и превеждали чрез онлайн банкиране в Китай и Хонконг огромни суми, придобити чрез компютърни измами, ощетили компании в Европа и САЩ.

В България финансови мулета били набирани сред лица с нисък социален статус, които се съгласявали срещу сума от 50 до 500 лева на тяхно име да бъде регистрирана фирма и банкова сметка с активирана услуга онлайн банкиране.

А правата върху въпросната банкова сметка - да бъдат предоставени на членовете на групата.

От 2016 г. до ноември 2019 г. в България са били регистрирани над 90 търговски дружества, чиито сметки са използвани или са подготвени за изпиране на пари от компютърни измами, извършени в чужбина. Общият размер на осъществените измами в САЩ и Европа възлиза на над 44 000 000 евро и 15 000 000 щатски долара.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase