Организирана престъпна група, занимаваща се отвличане на възрастни хора и принуждаването им да се откажат от собствеността на имотите си, е разбира при акцията на полицията и прокуратурата в столичния квартал "Орландовци". Това съобщиха зам.-главният прокурор Иван Гешев и главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

"Установени са три случая и три опита за имотни измами, има данни за отвличания на възрастни хора и изнудване", уточни Гешев.

Още по темата
По думите му лидер на бандата е бил ромски барон с прякор Начо, а в престъпната схема са участвали българи и роми.

Жертвите им са възрастни хора без роднини и близки, зависими от алкохол или с психични проблеми.

"Зад тази група работят около 4-5 лица, да ги наречем бушони. Тези 4-5 лица в предишен период също са пострадали от дейността на тази група и са им взели имотите и апартаментите и в момента работят за тях за дребни пари. Живеят по фургони, на улицата", допълни още Гешев, цитиран от "Фокус".

След като са набелязали поредната си жертва, бандата я е държала под ключ, подлагали са я на физически и психически тормоз, за да се съгласи да прехвърли имота си.

Гешев призна, че след като са останали без апартамент, възрастните хора са изхвърляни на улицата.

По думите му това е някакъв сегмент на битовата престъпност.

"Това е схема на извършване на престъпление от лица с нисък социален статус или част от определени общности. Това и типичен бизнес на определен кръг хора. Има няколко групи в София, които се занимават дълги години с такова нещо, с такива престъпления", допълни още заместник-главният прокурор.

За 5 души имаме заповеди за полицейско задържане за имотни измами, разполагаме с данни за едно отвличане, допълни главният секретар на МВР Ивайло Иванов.

Той уточни, че имотите са се намирали на територията на София на различни места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase