Снимка: архив, Ройтерс
fallback

Лаура Кьовеши ще бъде новият главен прокурор на Европейския съюз. Бившият ръководител на специализираната прокуратура на Румъния получи одобрение от всички институции на ЕС.

Още преди седмица стана ясно, че Кьовеши ще заеме поста, като оставаше единствено официалното одобрение от Комисията и Съвета на Европейския съюз.

Назначението ще бъде обявено най-вероятно утре, предаде bTV. Мандатът на главния прокурор е 7-годишен. Неговата основна задача ще бъде разследването на злоупотреби с европейския бюджет.

Кандидатурата на Кьовеши беше забавена по-рано през годината. Тогава румънката получи подкрепата на Европейския парламент, но срещна съпротива в лицето на някои европейски страни, включително и от Румъния. Букурещ взе решение да подкрепи френски кандидат.

Париж отстъпи през юли и даде зелена светлина за Кьовеши, която се нуждаеше от одобрението на страните и новоизбрания парламент.

Лаура Кьовеши утвърди позициите си в Румъния и други европейски столици. Нейният 5-годишен мандат като антикорупционен лидер беше забелязан и оценен от мнозина.

По нейното време бяха арестувани и осъдени министри и кметове в родината ѝ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

84

Samo minavam

преди 4 години

За да я назначат,е сключила сделка с европеиските крадци. слагаме те и няма да ни пипаш.Ще деиства избирателно и нашите тикви,ще излезнат сухи от локвата.

83

vvv

преди 4 години

....Докато не направите и европейски съд, тази прокуратура е безсмислена".

82

vvv

преди 4 години

Чува се и гласът на Бойко Борисов. Следното: "Да се самоубия ли искате, тая Кьовеши ще се захване само с нас и с Румъния, да не мислите, че ще разследва нещо в Германия. Ако я подкрепя, си режа главата, само някаква луда прокурорка ми трябва..." По-късно, когато става ясно, че и без него назначението ще мине, добавя: "Аз сега си назначавам нов главен прокурор. Кьовеши за всичко ще трябва да минава през него. Не и възлагайте големи надежди". Третата реплика е най-култова: "Дори Кьовеши да обвини някой при нас, ние държим и съда, та кучето си лае, керванът си върви. Докато не направите и европей

fallback