Снимка: архив, Булфото

Братът на Йоан Матев отказа да свидетелства срещу него. В петък в Софийския градски съд продължиха разпитите по делото за убийството на 16-годишния Георги в Борисовата градина.

Още по темата

Именно Марсел Матев беше човекът, който по-рано разказа за случилото се и заведе полицаите до оръжието на престъплението, което се е намирало в близост до местопроизшествието.

Той бе ключов свидетел по делото, но сега обяви, че ще се възползва от правото си да не свидетелства срещу брат си.

Припомняме, че през ноември прокуратурата внесе обвинителния акт срещу Йоан Матев за извършено от него убийство по особено мъчителен за убития начин.

Разплитането на убийството започва в края на 2016 г., след като съученичка на Йоан се среща с приятелката на Георги - Лора. Първата казва, че момчето от снимките, разпространени от полицията, много напомня на неин съученик.

След трагичния инцидент Йоан е променил коренно поведението, а и визията си. Спрял е да ходи на училище, напълнява, изтрива си снимките от социалните мрежи.

МВР се среща с брат му Марсел, от когото разследващите разбират за шахтата, в която е намерен несгъваем нож с черна пластмасова дръжка, назъбено от горната страна острие. На ножа е намерен косъм, който морфологично е сходен с косми, иззети за сравение от тялото на Георги.

Оръжието е дълго 31 см, острието му е 18,5 см, а дръжката 3,5 см. То е покрито със засъхнала кал. Марсел си спомня, че Йоан купил ножа през 2014 г.

В съдебната зала на разпоредителното дело през декември 2017 г. стана ясно, че родителите на Георги Игнатов са поискали да бъдат конституирани като граждански ищци и частни обвинители.

Гражданските им искове по отношение на Матев са в размер на общо 400 хиляди лева.

Ако бъде признат за виновен, Йоан ще получи наказание от 5 до 12 години лишаване от свобода, защото в момента на убийството е бил непълнолетен.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase