Снимка: БТА
fallback

Лидерите на двете Кореи се здрависаха днес на демаркационната линия, разделяща полуострова, преди началото на историческата им среща на върха, съобщиха световните агенции.

Oще по темата

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун и южнокорейският президент Мун Дже Ин останаха всеки от своята страна на границата в село Панминчжон в демилитаризираната зона и усмихнати размениха няколко думи. След това Ким Чен-ун пресече границата, ставайки първият севернокорейски лидер, стъпил в Южна Корея след края на войната между двете страни през 1953 година.

По покана на Ким южнокорейският президент също направи няколко крачки в севернокорейската част на зоната и там двамата лидери си направиха снимка, преди да се върнат на южнокорейска територия, държейки се за ръце.

Севернокорейският лидер Ким Чен Ун изрази увереност, че преговорите му с президента на Южна Корея Мун Дже Ин ще доведат до "добри и значими резултати", съобщи ТАСС, цитирана от БТА.

"Ние пристигнахме тук с надеждата да открием нова страница в историята на двете Кореи", заяви Ким преди началото на преговорите в Дома на мира, намиращ се в южнокорейската част на граничното село Панминчжон в демилитаризираната зона.

"Уверен съм, че ще можем да проведем конструктивни преговори с президента Мун Дже Ин, които ще доведат до много добри и значими резултати", изтъкна той. Ким Чен Ун заяви също, че не иска "повторение на миналото" и че е решен да изпълни всички задължения, които ще поеме севернокорейската страна.

Пролетта може да е дошла на Корейския полуостров, заяви пък южнокорейският президент Мун Дже Ин в началото на преговорите със севернокорейския лидер Ким Чен Ун, предаде ДПА.

Мун Дже Ин окачестви решението на Ким Чен Ун да пресече демаркационната линия между двете държави като "смело" и "символ на мира" и изрази надежда, че двамата могат да работят заедно, за да вземат "смели решения".

"Осъзнавам каква отговорност лежи на нашите плещи и съм ви благодарен за решителността и мъжеството, които проявихте, идвайки на тези преговори. Нека заедно да проявим мъжество и решителност и да донесем мир и благоденствие на Корейския полуостров. От този ден демаркационната линия вече не е символ на раздора, тя стана символ на мира", отбеляза южнокорейският президент, цитиран от ТАСС.

Мун Дже Ин изтъкна също, че е готов "да води преговорите цял ден", ако се наложи.

Ким Чен Ун заяви, че срещата може да помогне "да се навакса изгубеното време".

На масата за преговори с лидерите на двете държави седяха по двама членове на делегациите им. Отляво на Ким беше сестра му Ким Йо Чен, която през февруари беше на церемонията по откриването на зимната олимпиада в Пьончан, а отдясно - заместник-председателят на ЦК на Корейската трудова партия.

До Мун Дже Ин седяха шефът на кабинета му и ръководителят на националната разузнавателна служба.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Бръчков

преди 5 години

Това е един народ , който трябва да е единен . Дано се обединят или поне да няма никакво напрежение и желязна завеса . Проблемът е какво ще искат да се случи краварите-износителите на ,,демокрация" !!!

56

Жалко!

преди 5 години

Южно -корееца не знае ли как западно-германците вече 30 г. носят източните германци на гърба си? Същото ще стане и със северно-корейците - ще спрат развитието на държавата Корея за много години. Очакват ги тежки години! Дани Самсунг и LG оцелеят !

55

Анонимен

преди 5 години

Абе, те Ким-чето УН и Мун-джето ИН почти адаши, бе! А може и да са адаши, не им знам диалектите на север може да "ун"-кат, а на юг да "ин"-кат. :)

fallback