Снимка БГНЕС, архив

Поставеният под №5 Григор Димитров се класира за 1/4-финалите на тенис турнира от категория "АТР 500" на твърд корт във Вашингтон (САЩ, $2,01 млн.). В мач от III кръг първата ни ракета (№20 в света) срази най-добрия финландски състезател Емил Руусувуори (№55) с 6:4, 6:3 за 1:47 ч. игра на централния корт.

32-годишният хасковлия имаше възможност да запише и още по-убедителен резултат, но в първата част позволи на съперника си да върне пробив, когато сервираше при аванс от 4:2 гейма. Все пак Димитров осъществи нов брейк в подаването на 24-годишния скандинавец и затвори сета след 57 мин.

Във втората част Григор нанесе решаващия удар с пробив в четвъртия гейм, който затвърди за аванс от 4:1. В осмия гейм пък нашият тенисист стигна до мачбол при сервис на съперника, но не успя да се възползва. След това обаче бившият №3 в света беше безкомпромисен и затвори двубоя с гейм на нула.

Това е трета победа за Димитров от три изиграни мача срещу Руусувуори на трета различна настилка без загубен сет. При това всички срещи в съперничеството между двамата се случиха в последните два месеца - на клей във II кръг на "Ролан Гарос" в началото на юни, на трева в I кръг в лондонския клуб "Куинс" в края на същия месец и на хард в американската столица днес.

Също така Григор стига до последните осем в Окръг Колумбия за първи път от точно десет години. През 2013 г. българският ас загуби на 1/4-финалите от Томи Хаас след два тайбрека и това остава най-доброто му представяне в турнира и до днес.

За място на 1/2-финалите във Вашингтон през 2023 г. българинът ще спори с победителя от предстоящия тази вечер двубой между №13 в схемата Юго Умбер (Франция) и Юсуке Ватануки (Япония).

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase