Снимка: Reuters

Започна първият турнир от Големият шлем за годината и битката ще бъде повече от ожесточена за един от най-ценните трофей през сезона.

Букмейкъри, експерти, легенди на спорта и журналисти се надпреварват да дават своите прогнози за краен победител в турнира. Едни смятат, че Анди Мъри ще затвърди доминацията си от края на миналия сезон, други смятаха, че отпадналият Джокович ще се завърне с титла в Мелбърн, след загубата на първото място в ранглистата. 

Чуваха се дори по-смели прогнози, че Надал и Федерер ще се завърнат с гръм и трясък в тура и ще разтърсят статуквото в момента или пък че непредвидимият Стан Вавринка отново ще избухне с "Мейджър-трофей".

Е аз пък съм с още по-крайна прогноза и ще кажа, че наш Гришо ще отвее конкуренцията в Австралия. Разбира се ще ви дам и пет причини.

1. Най-важната промяна на Григор не е феноменалният му форхенд или чудесните му волета, а психологическата настройка, която има по време на мачовете си. Не изглежда вече като объркано момченце, чиито родители са го забравили на гарата в Ню Йорк, когато нещата не тръгнат на добре в даден двубой, а по-скоро като хищник, който очаква грешен ход от съперника си. Дойде ли този момент, той го захапва и го унищожава за възможно най-кратко време. Примери за това са мачът му с Надал в Пекин през миналият сезон и трите му последователни победи над топ 10 тенисисти, за да спечели купата в Бризбейн.

2. Тази му психологическа нагласа и победите, които съумя да постигне, му донесоха и огромна доза самочувствие, което той ще трябва да материализира и по кортовете в Мелбърн парк. А както знаем Григор Димитров е от тенисистите, които обичат голямата сцена и с натрупаното самочувствие и голямата мотивация, която несъмнено носи един турнир от Шлема, не се съмнявам в крайната победа на българинът.

Вижте останалите причини в материала на Петър Славейков за Gol.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase