Снимка iStock

Настоящият състав на Висшия съдебен състав не следва да избира следващите председател на Върховния административен съд и главен прокурор. Това е записано в становище на Съюза на съдиите в България.

Според ССБ изтеклият мандат на настоящия ВСС изисква членовете му да се въздържат от взимане на решения, които конституционно са обвързани с установените мандати на съответните органи.

Във връзка с издигнатата от Прокурорската колегия кандидатура на Борислав Сарафов за главен прокурор, съдиите припомнят, че същото мнозинство на ВСС пренебрегна предупрежденията на представители на различни правни съсловия за непригодност и на предишния главен прокурор Иван Гешев.

"Смисълът на различната продължителност на мандатите на ВСС и на председателите на върховните съдилища и на главния прокурор, установена в Конституцията обуславя и недопустимост на ситуации, при които един и същ състав на ВСС избира повече от един път последователно председатели на ВАС и следващ главен прокурор. В разпоредбите на чл. 130а от Конституцията ясно са разграничени правомощията на Пленума на ВСС да прави предложения до президента на републиката за назначаване и освобождаване на председателите на ВКС и ВАС и главния прокурор от останалите правомощия на съвета и неговите колегии за осигуряване на текущата дейност на органите на съдебната власт. Това произтича и от самостоятелните функции, които също на конституционно ниво са възложени на председателите на двете върховни съдилища и на главния прокурор, като последният за срока от своя седемгодишен мандат има решаваща роля за определяне на насоките на дейността на прокуратурата и правомощието да упражнява надзор за законност и методическо ръководство за дейността на всички прокурори. Намираме за неоснователно позоваването на решението на Конституционния съд за изтеклия мандат на Инспектората към Висшия съдебен съвет, доколкото същото няма пряко и непосредствено действие по отношение на ВСС, като различен от ИВСС по функции колективен орган и особено относно негови правомощия, които според конкретни конституционни разпоредби не следва да се упражняват при изтекъл мандат. В противоречие със самата практика на ВСС е позоваването и на установените в ЗСВ срокове за откриване на съответните процедури. В ЗСВ са установени и срокове за ритмично и срочно провеждане на конкурси за назначаване и повишаване на съдии, прокурори и следователи, които системно не са спазвани от този състав на ВСС.

Считаме, че настоящият състав на Висшия съдебен съвет не следва да избира следващи председател на ВАС и главен прокурор и поради доказаната практика на мнозинството от членовете на настоящия съдебен за несъобразяване с възложената им функция за проверка дали съответните кандидати отговорят на изискванията за заемане на най-висшите професионални длъжности в съдебната власт. Това мнозинство пренебрегна предупрежденията на представители на различни правни съсловия, включително и на Съюза на съдиите в България, за непригодност на Иван Гешев да бъде назначен като главен прокурор. Същото мнозинство не реагира и на продължилите над две години нееднократни случаи на засягане на правовия ред и уронването на престижа на съдебната власт от страна на така избрания тогава главен прокурор, за което нашата организация също няколко пъти алармира . Това бездействие на мнозинството от състава на Висшия съдебен съвет да упражнява едни от най-важните възложени му функции, както по отношение на натрупаните скандали по време на управлението на прокуратурата от Иван Гешев, така и по отношение на неговите и на Борислав Сарафов и Ясен Тодоров действия, съпътстващи предсрочното освобождаване на Гешев от длъжността главен прокурор, беше причина и Съюзът на съдиите в България до призове за оставката на членовете на ВСС. Непоемането на отговорност от същото мнозинство от членове на Висшия съдебен съвет за техните действия и бездействия в миналото поставя под въпрос способността им да осигурят прозрачността и законността на процедурите за избор на следващи председател на ВАС и главен прокурор", казват от ССБ.

Кандидатурата на Сарафов е неподходяща, категорични са съдиите.

"Както по време на тогавашния скандал, така и след това, вече назначен за изпълняващ длъжността главен прокурор, Борислав Сарафов не даде убедително обяснение как като заместник на Иван Гешев, не е реагирал публично на неговите действия по засягане на законността и увреждащи авторитета на съдебната власт. Изпълнявайки функциите на главен прокурор вече над една година и три месеца, Борислав Сарафов не изпълни заявките си да „изчисти прокуратурата“ от „лошите практики“ от управлението ѝ по времето на Иван Гешев. По време на този период станаха публично достояние и действията на групите за упражняване на нелегитимно влияние върху магистрати, като към настоящия момент няма повдигнати обвинения пред съда срещу членове на тези групи, въпреки публично поетите ангажименти и в тази насока от изпълняващия длъжността главен прокурор, а понастоящем и единствен кандидат за титуляр. От страна на прокуратурата, оглавявана през посочения период от изпълняващия длъжността главен прокурор, не беше осъществено ефективно и срочно наказателно преследване за отправените заплахи по отношение на съдии в разгара на скандала след убийството на Мартин Божанов", се казва в позицията на ССБ.

"Управителният съвет на ССБ призовава членовете на ВСС до избора на нов състав на този колективен орган:

Да не откриват процедура за избор на председател на Върховния административен съд; да не избират за главен прокурор предложения от трима членове на Прокурорската колегия на ВСС кандидат Борислав Сарафов; да продължат изпълнението на своите функции по текущо администриране на дейността на съдебната власт, включително и чрез ритмично и срочно приключване на предвидените в Закона за съдебната власт конкурси за назначаване и повишаване", пише ССБ. | БГНЕС
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase