Снимка БГНЕС, архив

88-годишен мъж, който е най-дълго излежалият смъртна присъда затворник в света, беше оправдан от японски съд, след като установи, че доказателствата, използвани срещу него, са изфабрикувани.

Ивао Хакамада, който е осъден на смърт повече от половин век, беше признат за виновен през 1968 г. в убийството на шефа си, съпругата му и двете им деца тийнейджъри.
 
Наскоро той получи повторен процес на фона на подозрения, че следователите може да са изфабрикували доказателства, довели до осъждането му за четворно убийство.

Случаят на Хакамада е една от най-дългите и известни правни саги в Япония.

Делото привлече широк обществен интерес. Когато оправдателната присъда беше произнесена този четвъртък, поддръжниците на Хакамада пред съда аплодираха “banzai" - японско възклицание, което означава “браво”.
 
Хакамада не беше в съда, тъй като беше освободен от всички съдебни заседания поради влошеното си психическо състояние.

Той живее под грижите на сестра си от 2014 г., когато беше освободен от затвора и получи повторно разглеждане от японски съд.

Хакамада, бивш професионален боксьор, работел в завод за преработка на мисо през 1966 г., когато телата на неговия работодател, съпругата на мъжа и двете му деца били извадени от горящата им къща в Шизуока. И четиримата са били намушкани до смърт.

Властите обвиниха Хакамада в убийството на семейството, подпалването на дома им и кражбата на 200 000 йени (2 400 лв) в брой.

Първоначално Хакамада отрича да е ограбвал и убивал жертвите, но по-късно дава принудително признание след побои и разпити, които са продължавали до 12 часа на ден.

Главното доказателство срещу него са били окървавени дрехи в резервоар мисо, намерени от властите скоро след убийствата. Години наред обаче адвокатите на Хакамада твърдяха, че ДНК, възстановено от дрехите, не съвпада с неговото. Съдът освободи Хакамада през 2014г., десетилетия след делото, а той получи повторен процес.

Освен че намери Хакамада за невинен, съдията заключи също, че ключовите доказателства на прокурорите са изфабрикувани.

Десетилетия на задържане, предимно в изолация с постоянно присъстващата заплаха от екзекуция, са нанесли тежки жертви на психичното здраве на Хакамада, според неговите адвокати и семейство.

Повторните процеси срещу осъдени на смърт затворници са рядкост в Япония - този на Хакамада е едва петият в следвоенната история на Япония. Заедно със САЩ, Япония е единствената страна от Г-7, която все още налага смъртно наказание, като осъдените на смърт се уведомяват за екзекуцията само няколко часа предварително, пише "Дарик".
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase