Снимка: БГНЕС

Eвропейската прокуратура в София разследва схема за измама с проект за реконструкция на ВиК мрежа за над 5 млн. лева, по която заподозрени са кмет и служители на Държавен фонд „Земеделие“ (ДФЗ), съобщава Lex.bg.

От прокуратурата не посочват коя е общината и кой е кметът, а само, че става дума за проект за реконструкция на ВиК мрежата и водоема на община в България, финансиран от ДФЗ по Програмата за развитие на селските райони на ЕС на стойност 2,6 млн. евро (5,2 млн. лв.).

Разследването е установило данни за измама при изпълнение на поръчката, възложена на частни фирми. Служители от ДФЗ са заподозрени, че са сключили измамни споразумения с кмета на общината и тези компании, за да надуят цената на строителните работи, които да бъдат платени от разплащателната агенция.

Според разследващите длъжностните лица са съставяли и документи с невярна информация, удостоверяващи, че всички работи са изпълнени в установения срок, които след това са били внесени в ДФЗ, за да получат еврофинансиране. Сред заподозрените са и експерти от общинския отдел, който контролира работите, а един от заподозрените е разследван и за пране на пари.

По искане на европрокуратурата, Софийският апелативен съд е наложил обезпечителни мерки, включително възбрана на имоти и запори на автомобили, собственост на разследваните. Става дума за седем сгради с обща площ 1956 квадратни метра, както и три автомобила, посочиха от прокуратурата.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase