Снимка БГНЕС, архив

За първи път по дело срещу България Европейският съд по правата на човека (ЕСПЧ) преразгледа свое осъдително решение и постанови злоупотреба с правото на жалба. Това съобщи Министерството на правосъдието, след като държавата е поискала извънредно преразглеждане на казуса заради поведението на жалбоподателя и неговия адвокат, пише "Сега".

Сега жалбоподателят - Я.Т., трябва доброволно да възстанови полученото от държавата обезщетение - 7500 евро за неимуществени вреди и 4150 евро за разходи и разноски. Иначе срещу него ще бъде заведено дело. Делото "Я.Т. срещу България" е заради отказ на български съд да допусне юридическа промяна на пола на жалбоподателя.

Историята започва през 2016 г., когато първо на районно ниво, а след това и на окръжно съдилищата не позволяват вписване в регистрите на населението на променения пол, имена и ЕГН на Я.Т.

През 2020 г. ЕСПЧ приема, че е нарушено правото на зачитане на личния и семейния живот и присъжда обезщетението, а националните съдилища са критикувани от европейските магистрати.

След постановяване на решението, докато събират информация, свързана с мерките за изпълнението му, правителствените агенти установяват, че докато Я. Т. съди държавата в Страсбург, адвокатът му започва ново дело за юридическа промяна на пола, само че в друг съдебен район в България. Там магистратите са уважили иска на човека и така през юни 2017 г. данните му са променени в Регистъра за гражданско състояние. Това обаче остава скрито от ЕСПЧ през 2020 г., когато осъжда България.

Така правителството иска преразглеждане на делото с аргумента, че поведението на жалбоподателя и неговият процесуален представител е злоупотреба с правото на жалба.

Молбата за преразглеждане е уважена. ЕСПЧ приема, че Я.Т. е бил длъжен да го информира за всички факти, които имат връзка с делото. Съдът подчертава, че в случая жалбоподателят и неговият адвокат съзнателно не са го информирали за второто производство по Закона за гражданската регистрация, което е още по-фрапиращо предвид това, че второто становище и искът за справедливо обезщетение са изпратени на ЕСПЧ на 24 юли 2017 г., месец след като промяната в Регистъра за гражданско състояние вече е била факт.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase