Снимка БГНЕС, архив

Сигналите за извършени престъпления от главния прокурор или негов заместник до момента са 65, нови няма. Това обяви съдия Лада Паунова по Нова тв. Тя е шеф на Наказателното отделение на ВКС, която преценява кой сигнал да бъде изпратен до ad hoc прокурора Даниела Талева.  

По отношение на механизма каза, че в закона има много норми, които налагат тълкуване. Дали е ефективен механизма, или не, не може да се установи от неговите рeзултати. По отношение на първия сигнал срещу Борислав Сарафов тя каза, че може да коментира взаимоотношенията в прокуратурата. Всичко, което се отнася за заплахи срещу съдии, трябва да бъде разследвано от прокуратурата.

Според нея парламентарната комисия не може да замести прокуратурата, но пък нейното разследване можело да освети фактите и да ги поднесе на обществото и може да помогне на парламента за бъдещо законодателство, но и всеки съдия да повиши своя интегритет.

"Не цялото прaвосъдие е замесено в мрежи от влияния", обясни съдия Лада Паунов.

Тя била чувала за "семейството" от медиите. Така се наричал кръгът около Петьо Петров-Еврото, обяви преди време бившият районен прокурор на София Невена Зартова.

Лада Паунова обясни, че самата тя не може да се самосезира.

По повод флашките от претърсванията покрай Пепи Еврото обясни, че по механизма за разследване се изпращат сигнали, а не преписки или флашки.  

"Не мога да ги погледна, те са пакетирани. Върнах ги, защото наблюдаващият прокурор ме сезира, че те са необходими за разследването", каза съдия Паунова. Тя каза, че по закон е задължена да ги върне и копие не може да се направи. Не мога да наруша цялостта, ще бъда законова укорима", обясни съдия .

"Ако не ги бях изпратила, можех да бъде укорима, включително и за престъпление срещу правосъдието", каза съдия Паунова. И добави, че се надява те да са при Даниела Талева.

Ако съм подложена на натиск и заплахи, ще се обърна към компетентните органи, обясни съдия Лада Паунова.

Съдии като мен са имали зад гърба си и заплахи иинсинуации, но съдията, който добросъвестно си върши работата, може да отстои на подобни истории.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase