Снимка БГНЕС, архив

Започва кампания за събиране на жалби за колективен иск срещу мобилните оператори заради решението им за групова индексация на цените на услугата.

Това обяви председателят на Федерацията на потребителите в България Емил Георгиев пред БНТ. Той е бивш депутат от БСП и заговори тази инициатива за първи път след среща със соцлидера Корнелия Нинова.

"Убедени сме, че е налице нелоялна търговска практика. Приехме позицията на БСП и ще приемем позицията на всяка парламентарна група, защото трябва да защитаваме хората. Обръщам се към всички потребители да ни помогнат за колективен иск, за да можем да съберем жалбите в рамките на две седмици и да предявим иск към съответните органи", заяви той.

Има огромно недоволство по повод по-високите цени на мобилните услуги, посочи още той. Георгиев обясни, че потребителите на мобилни услуги у нас сключват договор, клаузите на който не могат да оборват.

"Българският потребител е най-ощетен в целия Европейски съюз. Ако отидат при друг мобилен оператор, той им предлага същите услуги, което подсказва, че налице е картелно споразумение. Никъде в договорите не е записано, че в резултат на инфлация трябва да се повишават цените. Това не е практика и в ЕС. При дефлация би ли се намалила цената на мобилните услуги?", попита шефът на потребителската федерация.

Той допълни, че при подписването на договора се включват услуги, които потребителят не желае, но след сключването вече не може да откаже. Жертви на подобни споразумения най-често са възрастни хора:

"Ако потребителят иска да се откаже от услугите на мобилния оператор, той подлежи на големи санкции, което не е практика в ЕС."

По време на събеседване, организирано от Комисията за защита на потребителите с Федерацията на потребителите, е станало ясно, че специализирана дирекция към КЗП още миналата година е представила три доклада, че не бива да се даде възможност за повишаване на цените. По думите на Георгиев тези три доклада са били скрити от председателя на комисията и в продължение на 1 година те не се разглеждат.

"Затова казвам, че държавата е опънала чадър", каза Емил Георгиев.

Предстои внасянето на предложение за законова поправка, която да позволи на клиентите на мобилни оператори да прекратят договора си, без да дължат неустойки, ако цената по него бъде променена едностранно. Понастоящем това е възможно само ако бъдат заплатени три месечни вноски.

Предложението за антикартелната поправка ще бъде внесено от ПП-ДБ, съобщи депутатът от коалцията Искрен Митев с публикация в "Туитър":
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase