Снимка: БГНЕС

Съпредседателят на ПП Кирил Петков предостави на прокуратурата в качеството си на свидетел информация във връзка с разследването на неправомерни действия на частната лаборатория "Евролаб" на граничния пункт „Капитан Андреево“ /ГКПП/, установени от него по времето на кабинета Петков, съобщиха от Продължаваме промяната.

През 2022 г. в качеството си на министър-председател Петков направи посещение на ГКПП и установи несвойствени дейности и липса на контрол във връзка с дейността на лабораторията за контрол на вносни плодове и зеленчуци.

Тогава представители на „Продължаваме Промяната“ сезираха компетентните институции и започнаха редица проверки от БАБХ, НАП, Икономическа полиция и ДАНС.

Вследствие на обжалване от страна на "Евролаб" съдът частично възстанови дейността на частната фирма на границата.

Последните месеци ПП-ДБ разработиха законодателни промени в Закона за управление на агрохранителната верига, с които се забранява незабавно дейността на частни лаборатории на външните граници на страната. Целта е само държавата да извършва тестовете на храните.

Следващата седмица ПП-ДБ ще направят предложение при гледането на законопроекта на второ четене, в срок до 1 година да се създаде организация товаро-разтоварващата дейност също да се извършва от държавата.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase