Снимка БГНЕС, архив

Фризьор осъди Столичната община да му плати обезщетение от 20 000 лева, след като паднал с тротинетка в пропаднала шахта на пътя и си счупил ръката, пише "Лекс". Това, освен че му причинило болки и страдания, му попречило да работи в продължение на три месеца.

36-годишният мъж е завел иск за 30 000 лева, но Софийският градски съд (СГС) му присъжда обезщетение от 20 000 лева, въпреки че отхвърля всички доводи на общината за съпричиняване, както и възраженията, че въпросната шахта била на столичната "Топлофикация".

Инцидентът е станал на 30 май 2020 г. в кв. „Лозенец". Около 21,30 ч. мъжът се прибирал от работа с тротинетката си, когато тя ненадейно пропаднала в улична шахта, която била под нивото на пътя. При последвалото падане пострадалият почувствал силни болки в лявата китка и дясното си рамо. Отишъл в „Пирогов", където установили, че има счупване на раменна кост и повече от месец носил фиксираща превръзка.

Мъжът твърди, че освен физическите болки, се чувствал непълноценен в общуването, ходил и на психиатър заради депресивна реакция. Пред съда той описва, че дълго време не можел пълноценно да изпълнява професионалните си ангажименти на фризьор заради травмата, а първоначално се налагало майка му денонощно да му помага и в ежедневието, тъй като не можел да използва ръката си и за елементарни дейности.

Свидетелка е дала показания, че мъжът изпитвал постоянни болки в дясната ръка, с която основно работел, а заради травмата не можел да държи сешоара, да боядисва, а близки дори му помагали финансово, за да си плаща наема, тъй като за около 3 месеца не е работил.

„Ищецът трудно преживял инцидента, защото през лятото е ходел да прави прическите на известни наши изпълнители, когато същите имат участие в страната, а след травмата не е можел да извършва тази дейност, която очевидно била добре платена. Това го сринало още повече, защото през лятото, когато повечето хора са на море, ищецът разчитал на тези наши артисти – изпълнители", описва съдът проблемите на фризьора след инцидента по данните на свидетелите. Мъжът се върнал на работа едва в края на годината, като в летния сезон изобщо не ходел в салона за красота, в който работел. Заради обездвижването напълнял, което също го карало да се чувства непълноценен и потиснат.

В решението си съдът цитира чл. 31 от Закона за пътищата и обяснява, че задължение на общините е да поддържат общинските пътища и да отстраняват всякакви препятствия, за да осигуряват безопасно и удобно движение през цялата година.

„Изпълнението на тези задължения не е ограничено само до онези части или принадлежности на улицата, които са общинска собственост, защото по силата на цитираните норми на общината е вменено да осъществява цялостната дейност по полагането на системни грижи, поддържането в изправност и осигуряване безопасността при движение по общинския път", се казва в решението, с което съдът отхвърля възраженията на общината, че пропадналата шахта е на „Топлофикация", като допълва, че дружеството отговаря само за топлопреносната мрежа, но шахтите не са част от нея.

За да осъди общината да плати 20 000 лева на пострадалия и да отхвърли иска му в останалата част, съдия Петър Боснешки се мотивира, че сега мъжът е добре, няма патологични белези и лечението му е приключило, без да е бил опериран, въпреки че е имало такива препоръки.

Решението обаче не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase