Снимка БГНЕС, архив

Апелативният съд във Варна намали на условна присъдата на Жечко Кюркчиев, подсъдим за причинена катастрофа в Шумен, при която загина 22-годишната Светомира Станчева, а друга жена бе със средна телесна повреда.

Това съобщи БТА, като се позова на справка по делото от сайта на съда. Според апелативните съдии Кюркчиев трябва да бъде наказан с 3-годишна условна присъда с 5-годишен изпитателен срок.

Като първа инстанция Окръжният съд в Шумен през юни даде 3,4 г. затвор при първоначален общ режим на 19-годишния Кюркчиев. Делото се гледа по съкратената процедура - подсъдимият призна фактите и обстоятелствата за пътния инцидент и така по закон получи намаляване на присъдата. В съдебната зала тогава Кюркчиев каза единствено: "Желая честна и условна присъда, за да бъда до семейството си", а адвокатът му Ивайло Йорданов поиска условно наказание под минимума, с отложено изтърпяване.

В обвинителния акт срещу Кюркчиев прокуратурата твърди, че на 28 септември 2022 г. в Шумен, около 21:15 часа с волвото си в центъра на града младежът се е движил със 103,7 км/час при позволени 50 км/ч и не e пропуснал ситроена на жертвата, която се е движели по път с предимство.

За решението на Варненския апелативен съд по това дело официално ще бъде съобщено, след като бъдат уведомени страните по него, са казали за БТА от съда. Решението на апелативните магистрати не е окончателно и може да се атакува пред върховния съд. Адвокат Борислав Борисов, представляващ роднините на Светомира Станчева, е заявил, че ще обжалва.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase