Снимка БГНЕС, архив

За разлика от протестите през 2020 г., по време на които полицейските служители, превишили правата си, са били идентифицирани, при протестите срещу Българския футболен съюз упражнилите полицейско насилие нямат идентификация.Това заяви в интервю за БНР адвокат Полина Велчева, която работи по дела за полицейско насилие.

"Протестът на 16 ноември мина всякакви граници. Трябва да се сравни с това, което беше през 2020-а. На тези записи, които излязоха година по-късно, се вижда ясно, че полицейските служители нямат маски, могат да се идентифицират, а тук повечето, да не кажа всички полицейски служители, които са нанасяли побоища на мирни граждани включително, не носят. Освен че нямат номера, те са с щитове, с каски. Има много случаи, в които лицата са били поваляни на земята и ритани, тоест не могат дори да определят дали трима, дали петима ги ритат", заяви още адвокатът.

Още по темата
Велчева е адвокат на 19-годишно момиче, което е пребито в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" в София след протеста срещу БФС. Преди дни тя разказа, че момичето е повалено на земята и бито от четирима полицаи. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от полицаите, вече без екипа си, ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, "за да я смачка", съобщи тогава адвокатът.

Велчева посочи, че от МВР ще бъдат изискани записите от камерите в полицейското управление, защото в случая този служител сам си е признал.

"Това не е превишаване на права. Това е извършване на престъпление, което видяхме – тежки, средни телесни повреди, психически, което е най-тежкото. В районното на 16 ноември имаше множество непълнолетни деца, на 14 години дете, те заспиваха по пейките.  Не са това лицата, които са извършвали действията на първа линия", коментира сега пред БНР адвокат Велчева.

По закон всеки служител на МВР трябва да има регистрационен номер. В Наредбата за реда и употребата на физическа сила и помощни средства ясно е записано, че в случай на употреба на физическа сила и помощни средства се изготвя писмен доклад от служителя, използвал тази физическа сила или от ръководителя, поясни адвокат Велчева.

"Тоест, за всеки един от случаите, които видяхме на кадрите, трябва да бъдат изготвени такива доклади. В докладите законът е посочил какви данни трябва да са посочени. От кое лице е използвана физическата сила, срещу кое, с какъв интензитет е физическата сила, какви мерки са взети. До момента нямаме такива доклади, които да са приложени към делата. Поне до момента никой не е видял."

Велчева не изключва при протестите на футболните фенове срещу БФС да има умишлено нарушаване на законодателството.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase