Снимка БГНЕС

Административният съд в Добрич касира изборите за общински съветници в Каварна. Констатирани са драстични нарушения, които според магистратите са манипулирали вота на гласоподавателите и са опорочили изборния процес.

Десетки бюлетини бяха „разкрасени” с необичайни знаци, като цветенца и вратовръзки, което ги прави недействителни, съобщава Нова тв.

По жалби на няколко политически сили, в рамките на 5 поредни заседания в съдебна зала бяха броени бюлетините от всички 30 СИК на територията на общината. Най–същественото нарушение е, че нито един от чувалите не бе запечатан, а повечето пакети с бюлетини бяха разкъсани и в насипно състояние.

"Такива очевидни нарушения – значителни, съществени, не сме имали до настоящия момент. И ако всичко това е било налице към момента на определяне на изборните резултати в СИК, то това означава, че членовете въобще са нямали представа какво правят", посочи Красимира Иванова, председател на Административен съд – Добрич.

Според видеотехническата експертиза обаче, бюлетините са надлежно опаковани, а чувалите прилежно вързани със самозалепваща се лента с печат и миши опашки.

"Има значителен брой отчетени действителни като недействителни или недействителни най-вече като действителни. А оттам в резултат на съдебно статистическата експертиза беше установено, че се променя общинската избирателна квота, респективно и мандатите на партиите", обясни Иванова.

Една от политическите сили дори остава без мандат. За нарушенията ще бъде сезирана и прокуратурата.

"Мисля, че тук няма само нарушение на изборните правила, а по-скоро и престъпни деяния. Ние лично ще представим петте протокола от съдебните заседания, включително и решението на съда, след влизането му в сила на прокуратурата", подчерта Диана Далакманска, адвокат.

Настоящото решение може да се обжалва в 7-дневен срок пред Върховния административен съд.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase