Снимка БГНЕС, архив

Министърът на електронното управление Александър Йоловски е потвърдил пред прокурор от СГП, че е бил заплашван във връзка с възлагане на обществени поръчки. Затова на министъра е назначена охрана с постановление на прокурор, предава БНТ. Самият Йоловски е със засилена охрана от НСО, а семейството му се пази от хора от главна дирекция "Жандармерия, специални операции и борба с тероризма" на МВР.

Според съобщението има събрани доказателства, че Йоловски е бил заплашван във връзка с възлагане на обществени поръчки. Той е в качеството на свидетел по делото.

На 27 октомври на председателски съвет в НС той заяви, че Кирил Петков (ПП) и Божидар Божанов (ДБ) са го притискали да не обявява обществени поръчки за 640 милиона лева, а направо да даде парите на посочени от тях фирми. Според Тошко Йорданов от ИТН Йоловски дори е казал, че Петков е заплашил децата му. ИТН подаде сигнал за корупция до прокуратурата, КПКОНПИ и европейската прокуратура. Десислава Атанасова от ГЕРБ потвърди, че Йоловски се е оплакал от натиск и заплахи.

Божидар Божанов, който е бивш министър на електронното управление в кабинета "Петков", заяви, че изобщо не знае за какво става дума, и поиска пълна проверка по твърденията, като обеща да съдейства максимално. Интересна подробност е, че Йоловски е назначен от ПП, в предишния кабинет е бил заместник на Божанов, а в новия Божанов публично гарантира за него.

След изявата си в парламента Йоловски потъна в нелегалност и повече не е правил публични изявления, още по-малко за заплахите. И досега не е ясно дали самият той е сезирал прокуратурата за заплахите срещу него и неговото семейство, както и уведомил ли е премиера Николай Денков за оказвания натиск. Не е говорил и за това каква е съдбата на обществените поръчки за 640 млн. лв., които не е трябвало да бъдат обявявани.

Кирил Петков публично не е коментирал обвиненията.
 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase