Снимка БГНЕС, архив

Полицията на Великобритания повдигна обвинения срещу шведската активистка за климата Грета Тунберг, в нарушение на обществения ред след задържането й на протест пред Годишният форум на енергийната индустрия в Лондон, предаде АФП.

20-годишната активистка - ключово лице на движението за борба с изменението на климата - беше сред 26-те души, обвинени от столичната полиция, след като беше задържана на демонстрацията.

Тунберг беше обвинена в „неизпълнение на условие“, наложено съгласно Закона за обществения ред на Великобритания относно публичните събрания, и освободена под гаранция.

Тя трябва да се яви пред Уестминстърския магистратски съд на 15 ноември.

Тунберг беше отведена от двама полицаи и качен в задната част на полицейски микробус пред Форума за енергийно разузнаване, след като се присъедини към масов протест там.

Няколкостотин протестиращи се бяха събрали пред хотел InterContinental London Park Lane по време на демонстрацията „Oily Money Out“ , организирана от групите за натиск „Fossil Free London“ и „Greenpeace“, блокирайки всички входове на мястото.

Преди да бъде арестувана, Тунберг критикува споразуменията, сключени между политици и представители на нефтената и газовата индустрия.

Лондонската полиция обяви, че е наложила условия за предотвратяване на протеста, които след това бяха нарушени и доведоха до арестите.

„Протестиращите бяха помолени да се преместят от пътното платно, върху тротоара, което ще им позволи да продължат демонстрацията си, без да нарушават наложените условията“, съобщи полицията.

Тунберг, която започна т. нар. движение „Училищна стачка за климата“ като тийнейджър, беше глобена от съд в Швеция по-рано този месец.

След това съдът я осъди за съпротива при арест по време на протест през юли, който блокира движението.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase