Снимка БГНЕС, архив

Бившата здравна министърка проф. Асена Сербезова ще съди настоящия министър проф. Христо Хинков, закани се тя пред БНР. Припомняме, той отправя към нея критики, че е „в играта с реекспорта на лекарства“,чрез промяна в режима за износ, като в този процес по думите му „общественият интерес е нарушен“.

„Няма формула на Сербезова, няма формула на Хинков. Има една-единна формула в закона, както е заложена от законодателите“, обясни Асена Сербезова и добави, че не е имало как по друг начин да не реагира, когато при нея е дошъл доклад за одита на „Информационно обслужване“ на системата СЕСПА, че формулата за реекспорт на лекарства не е спазена, пише скенер нюз.

„Ако вие създадете вратичка по законов път, кого можете за накажете? Има 65% задоволеност на пазара, останалото се изнася“, твърди проф. Хинков в свои медийни изяви. „Ще го съдя“, декларира Сербезова, като уточни, че „спекулациите предстои да се докажат в съда, тъй като той хвърля директни обвинения“.

„Аргументи и лични нападки са различни неща“, допълни тя. По думите ѝ министър Хинков използва „полулъжи, полуистини“ и внушения. „Всичко се проследява и за всичко има документи“, настоя Асена Сербезова.

„Нямам нищо общо с никакви дружества, които са посочени в доклада на ДАНС„, посочи още тя. По думите й идеята за ускорен внос на лекарства при недостиг е добра, каквото е предложението на МЗ за промени в закона за лекарствата. Но според бившият здравен министър промяната на формулата на 100% наличност на родния пазар и едва тогава да се дава възможност за износ няма да сработи. „Цялостната лекарствена политика в последните години е довела до този недостиг“, коментира още проф. Сербезова.

Тя подчерта, че лекарите трябва да са наясно с терапевтичните алтернативи. „Те трябва да бъдат информирани какво е налично в системата. Целият процес трябва да се дигитализира“, уточни Сербезова и добави, че от 2014 г. 3000 продукта са напуснали българския пазар заради нежеланието на производители да присъстват на нашия пазар, което именно предизвиквало дефицит на медикаменти.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase