Снимка БГНЕС, архив

Прокуратурата е осъдена да плати 25 000 лева обезщетение за неимуществени вреди на бившия ректор на Медицинския университет (МУ) акад. Ваньо Митев.

Това е решил състав на Софийския градски съд (СГС) с председател Валерия Банкова, съобщава „Лекс“. Миналата година акад. Митев заведе дело срещу прокуратурата по Закона за отговорността на държавата и общините за вреди (ЗОДОВ), след като в края на 2018 г. беше окончателно оправдан по обвиненията за неизгодна сделка, престъпление по служба и безстопанственост, защото допуснал главният секретар на университета да разреши в МУ да бъдат записани 146 чуждестранни студенти, без да са държали изпити по биология и химия, от което според прокуратурата са настъпили вреди за над 1,1 млн. лева. Обвиненията за неизгодни сделки бяха свързани с купуване на нов автомобил и договори за правна помощ.

Още по темата

Ваньо Митев е поискал съдът да осъди прокуратурата да му плати 100 000 лева обезщетение за неимуществени вреди от незаконните обвинения, както и над 400 000 лева пропуснати ползи за времето от 2016 г. до 2020 г. В този период е бил мандатът на Митев като зам.-ректор на МУ, но той се оттеглил от поста след повдигнатите му обвинение и сега е поискал държавното обвинение да го компенсира със сумите, които е щял да получи от университета за това време.

Бившият ректор беше привлечен като обвиняем през 2016 г., а делото беше внесено в СГС през пролетта на 2018 г. и приключи само за три месеца. Митев беше напълно оправдан. Прокуратурата протестира присъдата, но тя беше потвърдена в края на същата година и от Софийския апелативен съд, след което влезе в сила.

В заведеното от Митев дело показания са дали негови близки и колеги, които свидетелстват, че той бил много притеснен от обвиненията и от публичността на процеса, тъй като е бил дискредитиран, а освен това и здравето му се влошило. Колежка на бившия ректор е заявила, че имало изключително негативни коментари от други колеги от МУ, както и от друг голям университет, а на нея ѝ се наложило да убеждава колеги, че информациите не са верни.

В решението си съдът отбелязва, че Митев е бил на 62 години, в трудоспособна възраст, когато е бил обвинен, а делото е приключило в разумен срок от малко над 2 години. Съдия Банкова обаче посочва, че са му били повдигнати обвинения за тежки престъпления, за които се предвиждат до 10 години затвор, а освен това са свързани и с длъжността му на ректор, а този пост е натоварен с голямо обществено доверие.

Съдът обаче отхвърля изцяло иска на акад. Митев за над 413 000 лева от неполучени заплати, след като заради обвиненията се е оттеглил от поста си в МУ. Аргументите на съдия Банкова са, че пропусната възможност за увеличаване на имуществото щеше да е налице, ако Митев не е могъл да изпълнява длъжността си, защото е задържан, под домашен арест или отстранен.

„Установява се обаче, както от свидетелските показания, така и от поддържаното от самия ищец в исковата молба, че прекратяването на трудовото му правоотношение за конкретната длъжност е инициирано от самия него – той „се е оттеглил от заеманата от него длъжност заместник ректор“, „изявил желание да се откаже от своя пост“…", пише съдът.

Решението не е окончателно и може да бъде обжалвано пред Софийския апелативен съд.

Преди три години прокуратурата обвини Митев, че е организирал и ръководил престъпна група за набиране на чуждестранни студенти, която уреждала срещу заплащане приемането им в университета, въпреки че не отговаряли на условията. Само преди три месеца пък градският съд оправда Митев и по това дело.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase