Снимка БГНЕС

Минути преди 10 часа кметът на Община Генерал Тошево Валентин Димитров беше освободен от ареста, съобщи БНР.

Той беше задържан по искане на Европейската прокуратура по разследване за измами с европейски средства. Това е първият арест в България по искане на службата на европейския главен прокурор Лаура Кьовеши.

С ръкопляскания и възгласи "свобода" събралите се хора пред полицията в Добрич посрещнаха излизането от ареста на кмет на Община Генерал Тошево Валентин Димитров. Той благодари за подкрепата и заяви, че на този етап не желае да коментира подробностите около своето задържане.

Още по темата

"След разпита ще коментирам. Не искам да правим циркове, интелигентни хора сме… Винаги съм работил само в полза на нашите хора, на Генерал Тошево", каза той.

Според протестиращите срещу ареста на Валентин Димитров задържането му е политическа поръчка.

Той бе арестуван във връзка с разследване за измами със субсидии, свързани с проект за увеличаване на енергийната ефективност на социални жилища. Става въпрос за грант, получен от общината по проект за увеличаване на енергийната ефективност на многофамилни жилищни сгради, финансиран от Европейския съюз, на стойност 169 000 евро (около 330 000 лева). За изпълнението на проекта е привлечен частен подизпълнител.

Според събраните доказателства длъжностни лица, участващи в изпълнението на проекта, включително кметът, са представили невярна информация за извършената работа по него, която освен това не е била завършена до крайния му срок.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase