Снимка БГНЕС
fallback

Изпълняващият функциите главен прокурор на Република България Борислав Сарафов издаде заповед, с която на административните ръководители на прокуратурите се възлага създаването на организация по установяване на причините за забавяне на дела, както и ускоряване на тяхното приключване. Това съобщиха от пресцентъра на държавното обвинение.

На административните ръководители на апелативните прокурори е възложено да извършат преглед на наблюдавани в съответните окръжни прокуратури четири групи дела: неприключени и нерешени досъдебни производства, както и спрените, чието наблюдение е било поето от окръжните прокуратури след закриването на Специализираната прокуратура преди една година; неприключени и нерешени досъдебни производства, образувани преди повече от пет години; неприключени и нерешени дела, образувани преди повече от три години, ако по тях има привличане на обвиняем; спрените досъдебни наказателни производства, по които има привлечени обвиняеми. Става дума за т.нар. "дела на трупчета", за които преди време говори предшественикът му Иван Гешев.

Същите действия спрямо районните прокуратури следва да извършат и административните ръководители на съответните окръжни прокуратури.

Oще по темата
До 30 септември 2023 г. ръководителите на апелативни и окръжни прокуратури следва да изготвят доклади за причините и затрудненията, довели до неприключване на досъдебните производства в разумен срок. Докладите следва да съдържат и отчет на взетите мерки от управленско и организационно естество.

Административните ръководители трябва да представят анализи на приложените основания за спиране на досъдебни производства и наличието на предпоставки за възобновяването им, както и евентуални предложения до главния прокурор за методическо и организационно подпомагане за трайно осигуряване на приключването и решаването на досъдебни производства в разумен срок.

На Национално съвещание на прокуратурата, проведено на 30 юни 2023 г., главният прокурор обърна специално внимание на срочното приключване на досъдебните производства, в т.ч. и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури. „Едно разследване в продължение на 3-4 години е лошо правосъдие, а бавното правосъдие води до недоверие в обществото към работата на съдебната власт“, подчерта Борислав Сарафов, като изтъкна, че бързината не следва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

20

Посолството

преди 10 месеца

Важното е да оневините Борисов

19

Тулупа

преди 10 месеца

Затвор за Сарафов ООД

18

Сарафов:

преди 10 месеца

Прегрупираме се.

fallback