Снимка БГНЕС

Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет (ВСС) отложи за следващо заседание назначаването на съдия Даниела Талева за разследващ главния прокурор. Талева бе избрана чрез жребий на 7 юли на принципа на случайното разпределение.

По време на дебата Калина Чапкънова каза, че в момента на заседанието има само седем човека, тъй като има хора в отпуск, а и колегията работи в непопълнен състав. Затова е и по-добре точката да бъде отложена, съобщи "Дарик".

Колегата й Огнян Дамянов заяви, че е по-лесно Талева да бъде назначена, но има известни колебания. Мнението ми се промени след последния пленум. По-честният вариант е цялата колегия да е на работа, за да бъде взето решение, каза той. Дамянов допусна възможността действието на механизма да бъде спряно.

Стефан Петров също заяви, че е по-добре гласуването да се отложи.

Междувременно стана известно, че предложението на комисията по атестиране и конкурси е всичко да бъде спряно, тъй като механизмът за разследване на главния прокурор е атакуван пред Коституционния съд. Поради тази причина комисията предлага да се изчака произнасянето на съда.

В крайна сметка, с гласовете на седмината присъстващи, точката бе отложена за следващото заседание на прокурорската колегия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase