Снимка БГНЕС
fallback

Бившият кандидат за президент Боян Станков, познат като Расате, е осъден на "пробация" за срок от 6 месеца заради нанесена лека телесна повреда на ЛГБТИ активист. Едновременно с това ще плати на нанападната Глория Филипова обезщетение в размер на 2000 лв. за претърпените от нея неимуществени вреди, съобщи адвокатът на потърпевшата във Фейсбук.

По време на кампанията си за президент преди две години Боян Расате беше задържан, след като в група с други мъже нахлуха в общностния ЛГБТИ център Rainbow Hub в София. Служителите, които са били в сградата, твърдят, че целият им офис е изпочупен. Тогава софийската градска прокуратура повдигна обвинение на Расате за хулиганство с особена дързост и цинизъм, както и за нанасяне на лека телесна повреда по хулигански подбуди на Глория Филипова - служител във Фондация "Ресурсен център Билитис".

През целия процес защитната теза на Расате беше, че хората, намирали се в Rainbow Hub по време на "посещението му" сами са унищожили наличното имущество, за да го натопят, тъй като е известен. На първа инстанция Софийски градски съд на практика го освободи от наказателна отговорност, като го призна за невинен по обвиненията, че деянието е извършено с изключителна дързост, както и че е причинил лека телесна повреда. Единствено го осъди на 3000 лв. глоба за това, че в съучастие с неизвестни по делото лица, е извършил непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред, припомня "Сега".

Софийският апелативен съд обаче отмени присъдата на Софийски градски съд и призна Расате за виновен в нанасяне на лека телесна повреда, обяви днес адвокат Силвия Петкова. Решението не е окончателно и подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

26

Zеленски V

преди 10 месеца

Тия мазохисти сега ще му се наредят на опашка за шамар и още нещо..

25

До Стария хъш

преди 10 месеца

Така е в Америка. Тук не е така. Нашите пенсионери редовно ядат бой от тукашните екзотични, но на побойниците никой нищо не им прави, даже напратив. Дават им социални помощи, за да не гладуват.

24

До Анонимен 24

преди 10 месеца

Пич, ама този "активист" бил жена, бе. Глория се казвал(а). И аз отначало не можах да схвана що за активисТ е това, дали се е родило жена или понастоящем са прави на такава. Но след като в присъдата е написано, че потърпевшото лице се казва Глория, сигурно е жена по рождение. Аман, хептен ни объркаха тези. Не знаеш дали няма да се обиди и да тръгне да те съди, ако го наречеш госпожица, а то е решило да е господин. Или обратното. Да пази Господ!

fallback