Снимка БГНЕС

Със 700 хил. лв. е направен ремонт на регентската вила в Боровец, която е предоставена за ползване на прокуратурата, съобщи Би Ти Ви в репортаж оттам. Подобренията са правени през 2020 г.

Преди седмици сегашният и.д. главен прокурор Борислав Сарафов каза, че къщата е използвана от Иван Гешев като „лична резиденция“.

Регентската къща в Боровец е построена през 1941 г. Преди няколко години тя е дадена за стопанисване на ВСС, а той я дава на прокуратурата. Обвиненията, че къщата не се използва по предназначение, дойдоха в средата на май от Борислав Сарафов.

Имотът се разпростира на около 18 декара земя, има няколко постройки. Управителката разказва пред Би Ти Ви, че там работят общо 17 души - готвачи, охранители и шофьор снабдител.

По думите на управителката през последните години Гешев е идвал сравнително често, но не всекидневно. В този период къщата се е използвала и за срещи и съвещания. На място са идвали както представители на ВСС, така и хора от пресцентъра на прокуратурата.

Служители са засичали в имота и настоящия изпълняващ длъжността главен прокурор Борислав Сарафов.  Управителката разказва, че всеки, който е влизал в регентската къща, е записван в регистър.

Борислав Сарафов заяви, че е ходил там, но е бил гост и е посещавал регентската къща, когато е бил канен от Иван Гешев.

От сайта на прокуратурата се вижда, че е имало процедура за възлагане на обществена поръчка за строително монтажни работи на имота.

Стартирала е в края на февруари 2020 г. - около два месеца, след като Иван Гешев заема поста главен прокурор. Договорът е сключен на 15 юли същата година. Общата му стойност е 555 754,86 лева.

За тази сума трябва да се извършат редица дейности - демонтаж, почистване, боядисване, подмяна на кабели, циклене на паркет. От договора на обществената поръчка става ясно, че в ремонта е предвидена и хидромасажна вана, чиято цена е от близо 3000 лева.

В таблицата фигурира и доставка и монтаж с изготвяне на два различни проекта, свързани с мястото за отдих, като това възлиза общо около 30 000 лева. Служителите казват, че през последните три години нито сауната, нито ваната са използвани.

Отново от документите, публикувани на сайта на държавното обвинение, се вижда, че през декември 2020 г. е сключен анекс към договора. С него страните се споразумяват да увеличат цената на изпълнение с близо 162  000 лева с ДДС. Така общата стойност възлиза на 717 377 лева.

Описани са и подробно нещата, за които се изисква допълнителната сума, като немалко пари са за камери.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase