Снимка БГНЕС

Сметната палата огласи констатациите с нарушения в 13 одитни доклади, изпратени на прокуратурата преди години,. Доскоро тя е отказвала да съобщи какво е предприела по тях. Сега се установява, че прокуратурата не е образувала производства за преследване на престъпление.

Повечето от одитите са правени в периода 2016-2017 г.

Още когато шеф на Сметната палата бе Цветан Цветков, той неколкотратно е алармирал, че законът не му позволява да оповестява данни от одити на държавни организации и компании, когато те са изпратени на прокуратурата със съмнения за извършени престъпления. Оповестяване на резултатите от одитите може да има едва след като приключи наказателното производство, припомня "Сега".

Така от 2015 г. насам в прокуратурата са "потънали" повече от 30 одита, без да е известно какво се случва с разследванията. Години наред прокуратурата не е уведомявала дори Сметната палата какви действия е предприела по подадените сигнали. Преди година Цветков дори писа писмо на Иван Гешев с искане да се установи обратна връзка за хода на тези разследвания, но едва през март тази година е имало реакция от прокуратурата.

"Засекретяването" от прокуратурата на одити или извадки от тях с притеснителни констатации за нарушения бе тълкувано като опит да се прикрият действията на определени ръководители на държавни ведомства и дружества.

Освен това забавяйки информацията за това дали е отказала да образува производство или го е прекратила, прокуратурата лишава Сметната палата от възможността да обжалва, ако не е съгласна с подобно решение. За някои от тези проверки вече е минал и срокът на погасяване по давност от 5 години и държавата не може да си търси обратно парите.

Сред публикуваните извлечения от 11-те одитни доклади преобладават тези, свързани с финансовото състояние на общини и с разходването на средства за зимно поддържане и снегопочистване в периода 2013 и 2014 г. Има данни и за констатирани нарушения в одитите на Националната художествена академия, Софийския университет, болница "Пирогов", БНР, НКЖИ и др.

През май Сметната палата обяви, че ще публикува 17 одитни доклада, изпратени до прокуратурата в периода 2015-2020 г., резултатите от които досега не са били обявявани.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase