Снимка БГНЕС
fallback

Имаме амбиция да задвижим конституционните реформи още през юли, заяви правосъдния министър Атанас Славов след близо 2 часа и половина преговори с представители на ПП-ДБ в парламента.  Той уточни, че срещата е била за реформата в основния закон, а втората част е била за управленската програма.

Той коментира: "Няма раздори, има различия, амбицията е да има 180 гласа за конституционна реформа", предаде БГНЕС.

В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формула за споразумение, то не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни законопроекти и политики, каза Славов. Представихме нашия проект за конституционна реформа на срещата с ГЕРБ-СДС. Нашата цел е да има България реформаторско управление, подчерта правосъдният министър.

Oще по темата

“По отношение на конституционните промени се съгласихме, че трябва да има три акцента - първо пълно разделяне на ВСС на отделен съдебен и на отделен прокурорски съвет, ограничаване на функциите на главния прокурор и въвеждане на някаква форма на индивидуална конституционна жалба на пряк достъп на гражданите до КС”, добави Славов.

“Амбицията ни е да се случат конституционните реформи, това е и заявка на съществуването на кабинета, това легитимира управлението и се надявам да бъде постигнато това и разговорът ще премине и през конституционната комисия. В следващите дни в НС предстоят срещи и с БСП, и с ИТН”, посочи Славов.

“В декларацията на ПП-ДБ беше дадена формулата за такова споразумение, то не е коалиционно, но е търсене на съгласие за конкретни политики и законопроекти, за да имаме реформаторско управление”, подчерта Славов.

По отношение на това до какво може да доведе решението на КС във връзка с питането на бившия главен прокурор за промените, които доведоха до отстраняването му с 13 гласа, Славов отговори: “Може да се спрат започнали процедури в самия ВСС, например процедурата за избор на нов главен прокурор. В четвъртък или петък, ще сезирам ВКС по отношение избора на Сарафов”, каза още Славов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

9

Сливов:

преди 10 месеца

През юни бяхме заети да си развяваме розовите прашки на прайда,затова имаме амбицията,съгласувано и одобрено от посолството,с правим реформи с Пеефффски през юли на плажа в Росенец... :) :) :) :) :)

8

до 4

преди 10 месеца

До Анонимен,че те рражбите са си легални от край време,народът краде със задните си части съвсем легално

7

Анонимен

преди 10 месеца

Българите си искат мизерията ... не щат реформи.

fallback