Снимка БГНЕС
fallback

В момента в прокуратурата не стои на дневен ред оттеглянето на поисканите от Иван Гешев депутатски имунитети.

Toва заяви заместник-главният прокурор Мария Павлова пред bTV.

"Всички, на които са поискани имунитетите, ще бъдат третирани по един и същи начин. В днешния ден ще излезе заповед, с която ще се сформира работна група в прокуратурата и тя уточнява критериите, по които ще се проверяват определени категории дела. Част от делата, по които се искат имунитети, ще попаднат в обхвата на проверката", увери Павлова.

В следващите няколко дни с бързи мерки изпълняващият длъжността главен прокурор Борислав Сарафов и неговите заместници ще се опитат да успокоят съдебната система, да се нормализира работата и да се дадат ясни сигнали към обществото, че прокуратурата няма да работи по познатия досега начин, коментира тя.

Павлова каза, че ще бъде разгледан списъкът на хората, които се охраняват с прокурорски постановления, за да се прецени дали такава мярка е наложителна. Неотдавна бившият министър на вътрешните работи Иван Демерджиев съобщи, че 160 полицаи се използват за охрана на лица, посочени от прокуратурата, което е твърде много.

Запитана за снимките на Борислав Сарафов с Петьо Петров - Петьо Еврото, Павлова отказа да ги коментира и призова медиите да се обърнат към лицата от снимките.

Oще по темата

Тя каза, че вярва достатъчно на Сарафов, щом е приела да бъде зам.-главен прокурор в неговия екип.

Мария Павлова допълни, че всякакви реформи в съдебната система са изцяло в ръцете и прерогативите на депутатите в Народното събрание. Тя уточни, че в Закона за съдебната власт са разписани правилата за откриването на процедурата за нов главен прокурор и ВСС има 7-дневен срок да я открие.

Павлова коментира и призива на президента Румен Радев за по-сериозен граждански контрол на прокуратурата. "Аз не го приемам като липса на доверие. Истината е, че в прокуратурата са се създали много вътрешни правила и за обществото не е наясно по какви критерии и правила работи прокуратурата", допълни новият зам. главен прокурор.


 

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

23

Анонимен

преди 10 месеца

Ние като работим си правим застраховки за грешки плащайки си от джоба какео значи имунитет Недосигаем т.е може да си прави каквото и когато си иска

22

Анонимен

преди 10 месеца

Не бързайте. Това не е процедура за отстраняване на главен прокурор та да се бърза.

21

Анонимен

преди 10 месеца

Стига стез имунитети на еластимащите напротив точно те трябва да са без имунитети за да не могат да вършат неща и после да се крият зад имунитет

fallback