Снимка Димитър Кьосемарлиев
fallback

Върховният касационен съд заседава днес по делото срещу Кристиан Николов за катастрофата, при която загина журналистът Милен Цветков.

Прокуратурата поиска формата на вина да се промени в "евентуален умисъл", а не по непредпазливост", както и да се запази размера на наказанието.

"Днес тук няма членове на семейството на Милен Цветков. Но искам да се извиня. Извинявам се от дъното на душата си! Моля се на Господ душата му да почива в мир", заяви Николов пред магистратите, предава NOVA.

"След катастрофата направих всичко възможно да съхраня живота му. След 19 април 2020 г. моят живот не е същият, както и този на семейството ми. Аз не съм самоубиец, нито ми е безразлично за човешкия живот, независимо дали за моя, за този на пътниците, или другите водачи", каза още Николов.

Защитата на подсъдимия поиска делото да се върне на втора инстанция заради процесуални нарушения, свързани с определянето на експертите, изготвяли експертизи, и с начина на събиране на доказателства. Съдебният състав ще се произнесе в срок.

Oще по темата
"Моля за снизходителност при определяне на наказанието", каза Николов пред съда.

Припомняме, че на 1 декември 2022 г. Софийският апелативен съд потвърди присъдата на Николов от девет години затвор и лишаване от право да управлява МПС за срок от 10 години, постановена от Софийския градски съд.

Адвокат Константин Симеонов, защитаващ Николов, посочи пред журналисти, че настоява за намаляване на размера на наказанието. Той отбеляза чистото съдебно минало на Николов, липсващи нарушения на Закона за движение по пътищата, оказване на помощ на пострадалия, както и направени от него самопризнания.

Менко Менков, който представлява близките на Цветков, заяви, че ВКС трябва да отмени присъдата на Николов и да върне делото на апелативния съд. Той настоява, че деянието е извършено с евентуален умисъл, което, ако се приеме от съдебния състав, ще измени и наказанието на подсъдимия.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

43

########

преди 10 месеца

За тоя г-у-ен наркоман само смъртна присъда. Чрез обесване...

42

Анонимен

преди 10 месеца

При години условно това е присъдата за убийците на пътя в българия. А корумпетата с тогите инкасират едни милиони . И сега ще е така

41

Анонимен

преди 10 месеца

Извинението се приема.Сега отивай в панделата за 23 години...и там ще се извиняваш на шведите.ТРЪГВАЙ!!

fallback