Снимка БГНЕС

Атаките от страна на "Възраждане" срещу формирането на комисия за депутатските имунитети накараха ПП-ДБ да предложат на хората на Костадин Костадинов да поемат нейното ръководство.

Преди това, по време на дебата, Искра Михайлова призова Кирил Петков да си подаде сам имунитета и даде идея депутатите да излязат в почивка, докато дойде Борисов и да видят той какво ще направи, информира "24 часа".

Цончо Ганев каза обвини Петков, че се крие зад имунитета си от страх. "Той трябваше да е арестуван - за шпионаж няма имунитет. Тази, която е предала държавните тайни, го е правела със знанието на прекия си ръководител. А той седи на първия ред", каза Ганчев, визирайки думите на шефа на ДАНС Пламен Тончев, че съветник на бивш премиер е съгласувал българските позиции със Скопие.

Той посочи, че ако депутатите сами не предадат имунитета си, ако няма комисия, срещу тях нямало как да има разследване.

Още по темата
Настимир Ананиев предложи "Възраждане" да оглавят комисията, идеята бе подета и от Кирил Петков. Петков дори посочи като липса на страх влизането си в стаята на "Възраждане" - преди седмица той нахлу там, след като хората на Костадин Костадинов за втори път блокираха изказване на Явор Божанков от ПП-ДБ

"Ако нямаме имунитет, почти всички изказвания от тази трибуна могат да бъдат използвани за дело за обиждане и наклеветяване", предупреди Любен Дилов, визирайки поредицата от обиди и намеци, които депутатите си отправят напоследък.

Петър Петров от "Възраждане"  предложи комисията да работи само 5 дни. "Трябва да покажем дали тя наистина е направена за изпиране и влачене на нечий имунитет дълго време с оглед свалянето на главния прокурор", обоснова се той. И поиска следващата седмица като първа точка в сряда да залегне докладът от комисията. Партията ще подкрепи създаването на комисия, но само защото иначе тримата депутати ще останат с имунитет.

Марин Маринов от ГЕРБ пък подчерта значението на разделението на властите. Според него нито НС трябва да се меси в работата на съдебната власт, така и тя не трябва да се меси в законодателството. Затова и новата комисия трябва да покаже има ли опит за намеса на прокуратурата в работата на НС. Говорим за претоплени манджи, но по-важно е дали съдебната власт не цели намеса в законодателната, настоя той.

Припомняме че главният прокурор Иван Гешев, преди да бъде освободен, внесе в НС искане за отнемане депутатските имунитети на Бойко Борисов (ГЕРБ), Даниел Александров (ГЕРБ) и Кирил Петков (ПП-ДБ).

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase