Снимка: БГНЕС

Президентът Румен Радев няма основание да спре процедурата по освобождаването на Иван Гешев от длъжността главен прокурор, заяви правосъдният министър Атанас Славов след решението на ВСС.

Още по темата
Президентът няма срок, в който да издаде указа, но няма законови и конституционни пречки за произнасяне в напълно разумен срок, посочи Славов.

Той е категоричен, че няма основание за държавния глава да спре процедурата по освобождаването на Гешев.

"Трябва да фокусираме вниманието си върху държавния глава. Мотивите на ВСС са ясни", посочи Славов.

Той уточни, че Иван Гешев няма право да обжалва, защото решението на ВСС е предложение на президента.

На въпрос дали държавният глава може да забави подписването на указа, докато не се произнесе Конституционният съд по жалбата на Гешев, Славов отговори: "Делото още не е допуснато, но това не е основание за държавния глава да спре процедурата. Още повече, не мисля, че е валидно основанието при висящо дело в КС да се спира процедурата. Тя е изцяло в полето на съдебната властта".

"Решението за освобождаването на главния прокурор Иван Гешев е безпрецедентно, досега не е вземано такова решение. Процедурата, макар с въпросителни, които бяха изказвани в началото - проработи. Имаме решение над минималния брой изискуем по закон гласове именно 16 гласа в подкрепа на решението на ВСС", добави Славов.

По думите му основното, което мотивира решението на мнозинството във ВСС да освободи Гешев от поста е политизацията на действията на главния прокурор.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase