Снимка БГНЕС

Трябва ли да бъде премахната фигурата на главния прокурор и нужен ли е нов Висш съдебен съвет, избран по нови правила?

Това коментираха по Нова телевизия преподавателят по Конституционно право доц. Наталия Киселова, адвокатът от "Правосъдие за всеки" Петромир Кънчев, адвокатът и бивш вътрешен министър Емануил Йорданов и адвокат Димитър Марковски малко преди заседанието на ВСС за предсрочното освобождаване на Иван Гешев.

„Дали ситуацията ще се промени зависи от усилията в рамките на текущия състав на ВСС. Но зависи и от народните представители и от магистратите въобще. На трето място зависи и от обществото и медиите. Според мен обаче ще станем свидетели на частично разчистване и на замяна на една фигура с друга. Може би ще дойде един малко по-образован, по-обран в поведението си, не толкова медийно агресивен и може би по-добре познаващ Гьоте”, заяви доц. Наталия Киселова.

Още по темата

„Въпросът е има ли оптимисти в тази ситуация. Всичко зависи от това какви ще бъдат действията на всички хора, ангажирани с проблема. А именно последващ избор на нов ВСС, процедурата по избор на нов главен прокурор. Защото, ако политиците се намесят и в тази процедура, ще се случи това, което сме виждали. В рамките на прехода ние не сме имали главен прокурор, назначен без политическа протекция. Подобно процедиране предполага да последва „Гешев 2”, категоричен е Емануил Йорданов.

„Изключително притеснително би било, ако се смени само личността, а не системата и модела. Затова създадохме и "Правосъдие за всеки". Защото твърдим, че има системен проблем, който генерира един и същи като продукт главен прокурор – няма борба с корупцията, няма осъдителни присъди по високите етажи на властта. Освен нов състав на ВСС и правилата трябва да са нови”, подчерта Петромир Кънчев.

„Ваденето на така наречените „замразени досиета” потвърждава тезата и теорията, че е имало такива дела под масата в прокуратурата. Това поведение, което се демонстрира в момента, е еманация на едно силно безсилие откъм очевидно изпълнение на служебни задължения. Защото, ако е имало такива дела, е трябвало категорично да се работи по тях”, посочи и Димитър Марковски.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase