Снимка БГНЕС
fallback

Главният прокурор на Република България внесе в деловодството на 49-ото Народно събрание искане за сваляне на имунитета на народния представител Кирил Петков, бивш министър-председател, по предложение на Софийската районна прокуратура (СРП). Това съобщиха от прокуратурата.

Искането е във връзка с досъдебно производство относно писмена декларация, подадена от Кирил Петков на основание чл. 110 от Конституцията на Република България. В предложението на наблюдаващия прокурор от СРП се посочва, че Кирил Петков е подал декларацията пред орган на власт – Президента на Република България, като в нея съзнателно е затаил истина – наличие на двойно гражданство, и потвърдил неистина – отговаряне на условията за избиране на народни представители (престъпление по чл. 313 ал. 1 от НК), пише в документа.

С решение на ЦИК от 08.04.2023 г. Кирил Петков е обявен за народен представител и след полагането на клетва на 12.04.2023 г. се явява лице с имунитет.

Oще по темата
Съгласно чл. 70 от Конституцията на Република България и съгласно чл. 136, ал.3, вр. с ал. 1 от Правилника за организацията и дейността на Народното събрание възбуждането на наказателно преследване срещу народен представител е възможно само с разрешение на Народното събрание или при писмено съгласие на Кирил Петков.

Става дума за канадското гражданство на Кирил Петков.

Главният прокурор в момента е в Страсбург, където се очаква да говори за "Барселонагейт" и т. нар. "кюлчета в чекмеджето".

Неотдавна във връзка с "Барселонагейт" той поиска и имунитета на Бойко Борисов, но това искане все още не  е гледано в НС. Депутатите от управляващото мнозинство дават индикации, че няма да гласуват за снемане на имунитети, докато не се направи съдебната реформа.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

68

Анонимен

преди 11 месеца

Ега ти "члена", кой прокурор и сетне съдия ще рискува да осъди прокурор или разследващ инспектор от ГДНП, задържал някое досъдебно производство 'на трупчета' , на 1-3 години в тези смутни времена и сетне 1-2 години да го влачат по първоинсанционен и сетне въззивен съд за злоупотреба със служебно положение? Отсъжда му една глоба 100-200 лв, а в повечето случаи хич не се разправя и спира преписката.

67

КОЙ КАКЪВ Е

преди 11 месеца

Чл. 313. (Изм. - ДВ, бр. 28 от 1982 г., в сила от 01.07.1982 г.) (1) (Изм. - ДВ, бр. 10 от 1993 г., изм. и доп. - ДВ, бр. 92 от 2002 г.) Който потвърди неистина или затаи истина в ПИСМЕНА ДЕКЛАРАЦИЯ или съобщение, изпратено по електронен път, които по силата на закон, указ или постановление на Министерския съвет се дават пред орган на властта за удостоверяване истинността на някои обстоятелства, се наказва с лишаване от свобода до три години или с глоба от сто до триста лева.

66

Анонимен

преди 11 месеца

Той кицо ще пледира касателноневменяем, не знае че има канадскоо гражданство хахахаНе знае за собствените записи и прави съдебна деформация по тях...не знае нищо и не разбира от нищо, значи е идеален за бг политик хахаха

fallback