Снимка БГНЕС
fallback

Заседанието на ВСС за оставка на Гешев се преобърна, след като шестимата кадровици оттеглиха предложението си за отстраняване от длъжност на главния прокурор. Това обяви единият от вносителите Огнян Дамянов, предаде БГНЕС.

То беше за нарушения, накърняващи престижа на съдебната власт във връзка с разследването за взрива до автомобила на Иван Гешев от първи май.

Така пред съдебния съвет остава висящо второто предложение на четирима членове на прокурорската колегия, което е заради изказването на Гешев, че в парламента има "политически боклук".

Според Атанаска Дишева и Цветинка Пашкунова (членове на съдийската колегия) предложението не може да бъде оттеглено. Въпреки че няма изричен текст в правилата на ВСС за това, те правят аналогия с правилата за дисциплинарни производства. Според тях, когато една процедура е отворена и са допуснати доказателствени искания, вносителят не може да оттегли предложението, информира "Дневник".

"Обидно е за колегите това, което се случва. Аз не се притеснявам от нищо. Това, което провеждаме, няма аналог, няма регламентация в закона. Трябва да се установи дали главният прокурор е въздействал наистина", заяви Гешев.

Неговият адвокат изрази учудване от оттеглянето.

Според представляващия съдебния съвет Боян Магдалинчев процедурата, в която се намира съвета, не е дисциплинарно производство и не може по аналогия да се прилагат тези правила.

Това стана, след като пленумът на ВСС след близо час дебат първо реши да включи в дневния си ред разглеждането на двете искания за отстраняване на главния прокурор Иван Гешев, а след това решиха това да бъде първа точка в днешното заседание. И двете предложения бяха направени от министъра на правосъдието Атанас Славов. Първото предложение мина с гласовете на 15 кадровици, 4 гласуваха "против", а второто предложение беше подкрепено от 16 кадровици, докато 3 гласуваха "против", предаде репортер на БГНЕС.

Преди кадровиците да вземат това решение, те проведоха дебат за това дали е спазен 7-дневният срок за правене на доказателствени искания и запознаването на членовете на ВСС с тях.

Oще по темата

По време на дебата главният прокурор Иван Гешев категорично заяви:" В момента съм сигурен, че ни гледа цялата юридическа общност или поне голяма част от съдебната власт. Ние на първо място трябва да покажем, че сме юристи и магистрати и да защитаваме правото дори от закона. Призовавам ние да сме юристи на първо място, да не нарушаваме правилата, особено Конституцията. Аз не се притеснявам. Не искам да бавя нищо. Ще съдействам напълно", подчерта той.

Очаквайте подробности!
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

102

Анонимен

преди 10 месеца

Тия съдии са от получавалите заплати от оня Еврото и Гешев леко им е напомнил, че има доказателства

101

Анонимен

преди 10 месеца

Голям резил този Гешев. покривали са мафиоти. Галевия да си умре под охрана у тях? Това е мега падение за прокуратурата. Не са му конфискували имението.

100

RED the mafia

преди 10 месеца

Без поколението Шекспир дето англичанин го нарекъл унищожител на хубавата ни английска литература преди него............След него Нютон нарича сънародниците си варвари и диваци....................И се пръкнала охранителната мафия групировка Манчестър Юнайтед ( престъпници и марксисти) за да шантаж и изнудване на управляващите Англия

fallback