Снимка БГНЕС

Станалата доктор с плагиатство бивша министърка Даниела Везиева ще запази образователно-научната си степен въпреки преписването,. Това постанови Административният съд в Русе, съобщава OFFNews.

Той не оспорва плагиатството, установено от Комисията по академична етика към министъра на образованието и науката. Съдия Вилиана Върбанова обаче заключава, че зам.-министър не може да разпореди извършването на проверка за плагиатство (нищо, че законът не го забранява), че това може да стори единствено министърът и така обезсилва всичко последвало от заключенията на КАЕ. В случая с Везиева проверката е разпоредена от заместник-министър със заповед на министъра. Тогава министър е сегашният кандидат за ротационен премиер акад. Николай Денков, а негова заместничка - Генка Петрова - Ташкова, която бе в предишния списък на ПП-ДБ за образователен министър.

Съдът хвърля сянка на съмнение и върху правомерността на самото решение с още един аргумент. Правораздавателят приема, че щом някой си е позволил да призове публично Везиева сама да се откаже от получената с плагиатство докторска степен, значи той се намира в конфликт на интереси.

Отправилият призива е проф. д-р Николай Слатински - единият от арбитрите, определени от Комисията по академична етика да проверят за плагиатство труда на Везиева. Според съдийката неговите публични възмущение и призив са опорочили цялото решение на Комисията и то трябва да се отмени.

Съдия Върбанова отсъжда в полза на жалбоподателката Везиева - министър на икономиката във второто служебно правителство с премиер Стефан Янев (септември-декември 2021 г.).

Съдът отменя заповедта на началника на Националния военен университет „Васил Левски“ (където Везиева става доктор) от 23 септември 2022 г., с която се отнема докторската ѝ степен, а дипломата ѝ се обявява за невалидна.

Заповедта на началника на НВУ е издадена по искане на министъра на образованието и науката  на база доклада на КАЕ, според който Везиева е безспорен плагиат.

Още по темата

Съгласно жалбата, подадена срещу нея, в труда и са преписани над 150 страници от други автори.

Съдебното решение в полза на Везиева от 17 май 2023 г. поставя военния университет в патова ситуация. По закон началникът му е длъжен да отнема докторските степени, придобити с плагиатство. Заповедта му е изрядна и цели изпълнение на това законово изискване, но се отменя заради друга заповед - на зам.-министър на образованието към КАЕ да извърши проверка за плагиатство. Тази първа заповед обаче изобщо не е предмет на оспорване по делото, а съдът отхвърля искането да конституира Министерството на образованието като заинтересована страна. Така нито МОН може да се защити, нито това може да стори началникът на военния университет.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase