Снимка: БГНЕС
fallback

Бургаският апелативен съд потвърди решение за допускане на екстрадиция и предаване на украинката Олга К. на властите в Танзания, съобщиха от прокуратурата.

Те я издирват заради незаконно притежаване на 116 живи костенурки, които Олга изнесла от територията на Танзания в Тайланд. За това престъпление, танзанийското законодателство предвижда наказание „лишаване от свобода“ от 20 до 30 години.

На 04.07.2022г. при пристигането си на летището в Банкок, Кралство Тайланд, Олга К. е била претърсена и у нея са открити въпросните 116 живи костенурки, които тя пренесла от танзанийска на тайландска територия без нужното разрешение по Конвенцията за международна търговия със застрашени видове (CIYES). Олга К. била арестувана, а впоследствие била освободена от тайландски съд под гаранция, която не спазила и напуснала територията на кралството.

Във връзка със случая в Танзания било проведено предварително разследване от компетентните полицейски служби, което установило, че тя е сред членовете на престъпен синдикат, занимаващ се с незаконна търговия с диви животни в Танзания и други държави от Източна Африка. Идентифицирани и арестувани били други осем членове на синдиката, които улеснили събирането и опаковането на костенурките, пренесени впоследствие от исканото лице през границите на страната.

Престъплението, за което се иска предаването й, не е политическо, а е криминално престъпление от икономически характер. Липсват каквито и да е основания да се счита, че екстрадицията се иска с цел преследване или наказване на лицето на основания, като раса, религия, гражданство, етническа принадлежност, пол, гражданско състояние или политически убеждения, и съответно не съществува риск положението на исканото лице да бъде утежнено поради някое от тези основания.

В молбата за екстрадиция е посочено, че на исканото лице се гарантира справедлив съдебен процес и към него ще бъде проявено справедливо и безпристрастно отношение от танзанийската държава.

Решението на Апелативен съд – Бургас е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

12

Анонимен

преди 11 месеца

30 години за изнасяне на костенурки! Мм, и нашите политици трябва да ги екстрадираме там.

11

хах

преди 11 месеца

руска пропаганда

10

Костенурките нинджа

преди 11 месеца

Само така, а там ще започне търговия с питони и черни мамби.

fallback