Снимка БГНЕС

"Взривът, активиран при преминаването на колата на Гешев, ме подсети за един страничен проблем, който на пръв поглед е бюрократичен (стикерите за годишен технически преглед), но има отношение към сигурността".

Това написа депутатът от "Демократична България" Божидар Божанов в своя фейсбук профил по повод атентата срещу главния прокурор Иван Гешев.

"Борислав Сарафов каза, че за да бъде активиран взривът в точния момент, е трябвало да има визуален контакт с мястото. Това не е задължително, заради новите стикери за ГТП, които са с чип, който може да бъде прочетен отдалечено, позволявайки автоматично засичане на конкретни автомобили чрез RFID антена. Едва ли е такъв случаят, но такава възможност съществува", коментира още Божанов.

"Когато настоявах Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация" да премахване стикера с чип, посочих и проблеми със сигурността, тъй като стандартът, използван за записване на информацията в чипа, не е предвиден за тези цели", заяви той. По думите му това позволява неоторизирано четене на поне част от данните (а има вероятност и на всички данни), което улеснява различни престъпни дейности.

Той добави, че в проект на изменение на Закона за движението по пътищата, който внасят тази седмица, предвиждат отпадане на стикера.

Припомняме, че пред автомобила на главния прокурор избухна бомба с около 3 кг тротил. Безпрецедентният атентат, какъвто не се е случвал в най-новата ни история, стана в понеделник в 11:45 часа на пътя Самоков - София.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase