Състав на Пловдивския районен съд постанови мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо тримата, обвинени за заснемането и разпространението на унизителен видеоклип с младеж със специални образователни потребности.

В мотивите си съдът сочи, че на този етап от разследването са налице достатъчно доказателства, от които може да се направи обосновано предположение за съпричастност на обвиняемите в извършване на деянието. Според магистратите съществува реална опасност те да извършат престъпление, ако спрямо тях бъде взета по-лека мярка за неотклонение, а по отношение на обвиняемия Даниел Йорданов (Емили) е налице и реална опасност от укриване.

Още по темата
Тримата инициатори и участници в клипа бяха задържани на 5 април. Двама от тях са осъждани и реабилитирани към тази дата.

34-годишният Тодор Чалъков в рамките на две години е осъден няколко пъти. Петко Караилиев – Чеченеца, на 38 години е осъждан за грабеж през 2017 година. На тях и трето лице - Даниел Йорданов, на 21 години, са повдигнати обвинения.

Предвиденото наказание е лишаване от свобода до пет години.

Видеоклипът е заснет на 3 април. Обвинените за извършени хулигански действия, убедили момчето да влезе в ролята на "куче", го заснели в търговски обект в Пловдив.

Решението на Районния съд не е окончателно и подлежи на обжалване.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase