Снимка: БГНЕС

МВР провежда акция в офисите на строителния предприемач Велико Желев в центъра на София, предаде БНР.

Според първоначалната информация той е задържан за 24 часа.

Акцията е по дело за принуда. Към момента разследващите не дават повече информация.

Желев е собственик на фирмата "Хидрострой". Той минава за близък до предишните управляващи от ГЕРБ. Негови фирми изградиха Северната скоростна тангента на София. Дружествата му спечелиха и проектите за тунел под Шипка и за магистралата Русе-Търново.

Задържането му идва на фона на засилено говорене за спестен асфалт при строителството на тангентата. От няколко дни строителният министър Иван Шишков обяснява, че там е положен по-тънък слой настилка от нужния.

Часове преди да се разбере за задържането на строителния предприемач прокуратурата съобщи, че изискала информация за строителството на тангентата, както и за магистрала "Хемус".

Разследването по "Хемус" е отделен сюжет, но в миналото бившият вътрешен министър Бойко Рашков намекваше, че Желев може да е свързан с нередностите по този проект. Рашков говореше за строител „велик и жилав“ , който е превел над 20 млн. лв. в Обединените арабски емирства още в началото на разследването по „Хемус“, когато бяха претърсени няколко строителни фирми.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase