Снимка: БГНЕС
fallback
Софийският градски съд (СГС) остави в ареста четиримата, задържани у нас за взрива в Истанбул. Според съда няма никакви доказателства, че те са съпричастни към атентата, освен данни за чат по телефон. Но остават в ареста заради подозрения за каналджийство.

Българските прокурори са обвинили петима души за подпомагане на терористични действия във връзка с експлозията в центъра на Истанбул, която уби шестима души на 13 ноември.

Oще по темата

Новината потвърждава в интервю за „Ройтерс“ българският главен прокурор Иван Гешев. „Петима са обвинени. Обвиненията са две групи – за подпомагане на терористични атаки в друга страна, а именно - атаката в Истанбул, и за трафик на хора“, казва Гешев, цитиран от БНТ.

Трима мъже от молдовски произход и мъж и жена със сирийско-кюрдски корени са задържаните в България от специализирани полицейски части по-рано тази седмица - след разследване с прокурори от съседна Турция, коментира Гешев за „Ройтерс“. „Тези хора са замесени основно в трафик на хора през границата (с Турция) и в контрабанда“, обяснява той.

Турските власти вече са поискали екстрадиция на част от задържаните, които за заподозрени за връзка с атентата.

Петият обвиняем - жена със сериозни здравословни проблеми, е с по-лека мярка за неотклонение. Събират се доказателства за съпричастност и на други лица, заяви прокурор Ангел Кънев.

В петък турският съд постанови предварителен арест на 17 души, заподозрени за съучастие в експлозията, включително предполагаемия атентатор, когото полицията идентифицира като сириец на име Ахлам Албашир.

Решението на съда не е окончателно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

2

магаревъд

преди 1 година

Ако бойкоборисов предателя беше на власт тия вече щяха да са предадени на турция. Помним случаи когато гербавото управление предаде на турция политически противници на ердоган набедени за гюленисти и поддръжници на ПКК. Ердоган поиска, бойкоборисов изпълни. През нощта, тайно и на бързо, да не се усетят журналистите. Имаше и случай когато бойкоборисов предателя не успя да оближе rъза на ердоган. Тогава набедения за ПКК се оказа германски гражданин дошъл на почивка в българия и германците скочиха.

1

Анонимен

преди 1 година

"Обвиненията са две групи за подпомагане на терористични атаки в друга страна, а именно - атаката в Истанбул, и за трафик на хора.Такива в България нямат място.Да се махат!Не ни трябват престъпници от чужбина!

fallback