Снимка: БГНЕС
fallback

Административният съд София-град потвърди решението на Софийския районен съд, че арестът на пиара на ГЕРБ Севделина Арнаудова е незаконен. Решението е окончателно.

Според съда не са на лице каквито и да било данни, че Севделина Аранаудова е извършила престъплението, което се разследва и заради което е задържана. Според съда, освен липсата на доказателства има и редица пропуски на процесуалните разпоредби, както и нарушаване на правата на Арнаудова.

Oще по темата
"Разпореденото задържане с оспорената заповед – предмет на производството пред СРС, не покрива стандарта за законност и за непроизволност, като основополагащи общи принципи при ограничаване на правото на свобода и сигурност", пишат в мотивите си магистратите.

Според пореден съдебен състав е нарушено и гарантираното право на защита, като в Заповедта за задържане не са посочени конкретни данни, че Арнаудова е извършила престъпление.

"Като правно основание за издаване на заповедта за задържане е посочена нормата на чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР. Визираната разпоредба регламентира правомощието на полицейските органи да задържат за срок не по-дълъг от 24 часа лице, за което има данни, че е извършило престъпление. Съгласно чл. 74, ал. 2 от ЗМВР в заповедта за задържане задължително се посочват основанията за задържане, а съгласно чл. 59, ал. 2, т. 4 от АПК административният акт следва да съдържа правните и фактически основания за издаването му. В оспорената заповед не е налице описание на фактическата обстановка, а само локонично е посочен номерът на ДП, номерът на план за ОИМ и буквално е възпроизведен текстът на чл. 213а, ал. 3, т. 2 и т. 5 от НК. Административният орган не е посочил осъществилите се факти, които са обосновали необходимостта от прилагането на принудителната административна мярка по чл. 72, ал. 1, т. 1 от ЗМВР, което е нарушение на чл.59 ал.2 т.4 от АПК", пише още в мотивите на решението.

МВР е осъдено да заплати на Севделина Арнаудова и разноските по делото.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase

fallback
fallback

Коментари Напиши коментар

57

Емо

преди 1 година

Разбира се парите, с които е построена къщата в Бистрица, са абсолютно законно спечелени. Васил Божков с нож в гърлото и тъпчеше пазвата с пачки, Бойко също, от фирмата, която строи газопровода също против волята й оставиха няколко скъпи джипа в гаража.

56

Ъхъ !

преди 1 година

Аха, значи Арнаудова може да я арестуват посред нощ , а Нинова отказва да отиде на разпит и не я арестуват !!!!!! Е, значи Нинова е съгласна да арестуват Борисов, Горанов , Арнаудова посред нощ без причина , а нея не могат да арестуват за неиспълнение на закона ???? Така ли ?

55

Анонимен

преди 1 година

До Въх, Шмъ разплачити. - Що само Севда, питай и Рашков. Тая с една голяма къща, оня с 22 имота.

fallback