Снимка: Pixabay

Прокуратурата проверява сигурността на системите за онлайн кредитиране.

Обвинението в Пловдив изнесе повече информация за измамната схема с кражба на самоличност и теглене на кредити за сметка на друг.

Извършителите са завели в заблуждение хората, че искат да ги снимат за карикатури и колажи. Снимали са и лични карти. Пострадалите са съученички на извършителката, разказа Атанас Илиев - заместник-районен прокурор, цитиран от БНТ.

Измамниците са младо семейство от Стара Загора с едногодишно дете.

Двойката заснемала свои семейни приятели под предлог, че ще им прави шеговити колажи. Снимали и личните им документи. После с данните кандидатствали пред 9 банкови институции за отпускане на онлайн кредити. Парите прехвърляли по свои сметки, след което ги теглили. Голяма част от получената сума е била проиграна на хазарт с онлайн залози. С друга част от парите партньорите си купили кола. Пострадалите са три бивши съученички на жената. 

От дома на двойката в Стара Загора разследващите са иззели множество флашки.

Коментари Напиши коментар

3

3

преди 3 месеца

Това е риск, който е калкулиран в цената на кредита. Така че никой няма да духа.

2

радомир

преди 3 месеца

Кредиторите ще духат супата. Те реално нямат нито договор, нито имат доказателство за личността на хората от другата страна на интернет. Единственото което кредиторите могат да направят е да пледират грешен превод към сметката на получателя, т.е. без да са имали основание.

1

Стивън от ЮК в БГ

преди 3 месеца

Всичкото онлайн кредит треабва го затворат. Всичко е престъпник там и пред компутъра. Не сме дорасали. Довиждане хубав ден от мен.