Снимка: БГНЕС

Софийски градски съд наложи мярка за неотклонение "задържане под стража" на Виктор Спига, предаде БГНЕС.

"Съдът след като изслуша представители на държавното обвинение, защитата и след анализ на събраните по делото доказателства намира искането на Софийска градска прокуратура за задържане под стража за основателно", се казва в решението.

Още по темата
Съдът прие, че има достатъчно, даже множество доказателства, че той е извършител на престъплението“, заяви Радост Нацева от СГП.

„В неговия дом са иззети много обтривки и от сифоните на всички мивки се установява ДНК, именно кръв на пострадалата Щерк. Твърдях в залата, че той се е измил, изкъпал се е и след което е върнал нейния личен автомобил обратно в гаража. Тоест заличил е следите си. Има негов ДНК материал съответно по скоростния лост, волана и по багажника, където предполагаме, че съответно е транспортиран трупа“, заяви Нацева.

Тя се надява да бъде открит и телефонът на Щерк, който е напуснал територията на България в посока Гърция.

Адвокатът на Спига заяви, че доказателствата са противоречиви.

„Наистина доказателствата, които видяхме днес са непълни, противоречиви и до голяма степен, считам че може да се направи извод – оневиняващи. За съжаление, са тълкувани и интерпретирани превратно от прокуратурата, а на днешното съдебно заседание и от съда. Ще обжалваме и ще видим Апелативният съд какво ще каже“, заяви Любен Казанлиев, адвокат на Спига.

Защитникът отказа да коментира доказателствата, за които, според него, няма категорични и неоспорени експертизи. „В момента е много рано да се говори за доказателствата“, допълни Казанлиев.

Спига е заподозрян за убийството на Алена Щерк, като беше екстрадиран в България. Виктор не призна вината си и се възползва от правото да не дава обяснения.

Алена Щерк е убита по жесток и мъчителен начин. 8 удара по главата с тъп предмет са причинили смъртта на 47-годишната жена, сочат данните от съдебно-медицинската експертиза. Оръжието още не е открито, но близо до мястото, където е захвърлено тялото, криминалистите попаднали на бутилката белина, с която Спига се е опитвал да изчисти следите от кръв по колата и гаража.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase