Продължава издирването на изчезналия търговец на криптовалута Александър Алтънбашев. IT специалистът е в неизвестност от понеделник. Разследват се всички версии, но водещата е отвличане.

Няма обаче категорична информация, че 32-годишният мъж е отвлечен, съобщава Bulgaria ON AIR.

Съдът е разпоредил да се разследват трафични данни от мобилните оператори. Софийската градска прокуратура (СГП) води разследването. Разпитани са и свидетели.

"Към настоящия момент се установява къде е включен за последно клетката с цел установяване дали наистина е отвлечен", посочи говорителят на СГП Христо Кръстев.

Още по темата
Към момента обаче няма категорична информация, че става дума за отвличане.

"Ако има такива доказателства, ще се пристъпи към привличане на лица, извършили това престъпление. Това, че лицето към момента няма връзка с него и не е установено, не е доказано, че е отвлечен. Той има бизнес дела, може да е преценил и други неща", каза Кръстев,

Официално подаденият сигнал до полицията е от понеделник от сестра му. Тя се обажда на полицията , след като вижда непознат човек да излиза от дома на брат ѝ.

Александър Алтънбашев е сред познатите имена в IT сектора и на пазара за криптовалути. Според специалистите в бранша пазарът у нас е наистина голям, а сумите - сериозни.

"Мащабите са значителни, тъй като в България има много IT специалисти и средата е доста подходяща за развитието на такива компании. Дали е опасно? Не повече от всеки друг IT-свързан сектор, независимо че става въпрос за доста пари, които са в тези разработки", смята финансовият анализатор Михаил Кръстев.

Според Кръстев, който от години следи криптопазара, опасност в този бизнес има само когато е налице някаква незаконна дейност.

"Големите криптовалути са много неподходящи за използване за нелегални цели - всяка транзакция е видима. Така на практика дори и портфейлът за криптовалути на Алтънбашев да е бил откраднат, транзакциите ще са напълно проследими", изтъкан той.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова

Коментари Напиши коментар

Услугата коментари е временно недостъпна. Извиняваме се за неудобството.